Bezuinigende rk kerk treft organisaties hard

De rooms-katholieke kerk wil de steun aan enkele politiek-maatschappelijke organisaties beperken en zelfs beëindigen. Na de Raad van kerken is nu Justitia et Pax aan de beurt.

Uit onderzoek van het Ikon-programma 'De andere wereld' blijkt dat de door de bisschoppen in het leven geroepen vredesorganisatie volgend jaar de helft van de huidige 60000 euro krijgt.

De rk kerk, die volgens een woordvoerder de tering naar de nering moet zetten, wil er in 2007 geen cent meer aan spenderen.

Het voortbestaan van de organisatie wordt daarmee niet onmogelijk, maar wel 'lastig', zegt Justitia et Pax-voorzitter Fons Plasschaert.

Disk, het landelijk arbeidspastoraat, krijgt in 2006 met een halvering van de rk steun te maken, en in 2007 stopt ook daar de toelage. Cura Migratorum, de rk organisatie voor de zorg van migranten is al wegbezuinigd. En de Katholieke Raad voor Kerk en Samenleving, die adviseerde over vrouwenemancipatie, homoseksualiteit en euthanasie, bestaat na een gedwongen fusie praktisch niet meer.

Een steunactie voor de Raad van Kerken, door de rk kerk getroffen met zware bezuinigingen, heeft inmiddels uiteenlopende reacties gekregen. Bij steunderaadvankeken.nl komen de eerste adhesiebetuigingen binnen. Maar Ikon-radiopastor Bram Grandia vraagt zich in een internetcolumn of het niet beter is de rk kerk de Raad uit te werken; die kerk wordt naar zijn overtuiging steeds minder oecumenisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden