Bezuinigen op zzp'er werkt juist averechts

Duizenden kleine zelfstandigen komen in de bijstand bij afschaffen belastingaftrek Beeld anp
Duizenden kleine zelfstandigen komen in de bijstand bij afschaffen belastingaftrekBeeld anp

De bezuiniging die het kabinet in petto heeft voor de belastingaftrek voor eenmansbedrijven dreigt te mislukken. Naar verwachting van ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen staken duizenden kleine ondernemers hun activiteiten als de belastingfaciliteit verdwijnt. Zij kloppen dan aan bij de sociale dienst.

Jelle Brandsma

De FNV becijferde na een ondervraging van 1400 ondernemers dat 9 procent overweegt met het bedrijf te stoppen. Het aantal zzp'ers is de afgelopen jaren gegroeid naar bijna 800.000. Als bijna de helft van de bedrijven die er over denkt de deuren te sluiten de daad bij het woord voegt en als kostwinner bijstand aanvraagt, dan kost dat 32.000 keer een uitkering. De sociale diensten zijn in dat geval 509 miljoen euro kwijt, blijkt uit berekeningen van Trouw. Het kabinet rekent erop juist 500 miljoen te besparen.

Vandaag komt het Centraal Planbureau met gegevens over een zwakke economie en sombere werkloosheidscijfers. Die berekeningen kunnen het voor het kabinet moeilijk maken om te bezuinigen op de belastingaftrek, ook al staat die pas voor 2015 op de rol.

Het wijzigen van de zelfstandigenaftrek staat in het regeerakkoord. VVD en PvdA vinden dat die belastingverlichting op de helling kan, omdat zelfstandigen zonder personeel vaak klein blijven en weinig bijdragen aan vernieuwing van de economie. Zij zetten vooral hun arbeidskracht in, net als werknemers in bedrijven, terwijl werknemers meer belasting betalen dan zzp'ers.

FNV Zelfstandigen en ZZP Nederland, organisaties die de belangen van kleine ondernemers vertegenwoordigen, vrezen dat een groot aantal zelfstandigen zonder personeel de belastingverandering niet overleeft. ZZP Nederland is ervan overtuigd dat duizenden ondernemers ermee stoppen. "Harde cijfers zijn er niet. Ik kan op basis van de contacten die wij hebben een schatting maken. Er zijn zzp'ers die een leuk inkomen verdienen, een ton bijvoorbeeld. Maar er zijn ook heel veel ondernemers met een klein inkomen. Een deel van hen is vanuit een uitkering begonnen. Deze mensen kunnen zichzelf bedruipen en veroveren een plek op de arbeidsmarkt, maar raken die weer kwijt. Voor mensen die nu 1500 euro per maand verdienen en door de afschaffing van de zelfstandigenaftrek ongeveer 300 euro kwijtraken, komt de bijstandsnorm in zicht", zegt directeur Johan Marrink van ZZP Nederland.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus wil 'snel duidelijkheid' over de zelfstandigenaftrek. "Het staat in het regeerakkoord, maar ik wil met Prinsjesdag een uitgewerkt voorstel van het kabinet zodat wij een afweging kunnen maken. Ik verneem zorgen bij zelfstandige ondernemers, maar aan de andere kant lees ik ook dat zzp'ers geen innovatie stimuleren. Als snel duidelijk wordt wat het kabinet voorstelt, hebben wij nog de tijd om voor 2015 een zorgvuldige afweging te maken."

Dat veel zzp'ers overwegen met hun bedrijf te stoppen, is zorgelijk, vindt Neppérus, maar "het kan ook niet zo zijn dat je alleen maar kunt bestaan dankzij de zelfstandigenaftrek".

Oppositiepartijen CDA en D66 uiten zich kritisch over het voornemen om de zelfstandigenaftrek af te schaffen. "Veel zzp'ers en ondernemers hebben in deze crisis minder omzet en dus minder inkomen. Zij dragen dit risico zelf", aldus D66. "Als zij dit niet zouden doen, zouden nog meer mensen in de bijstand terecht komen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden