'Bezuinigen op natuur juridisch onmogelijk'

Staatssecretais Henk Bleker. Beeld ANP
Staatssecretais Henk Bleker.Beeld ANP

Het is wettelijk niet mogelijk te bezuinigen op natuur die Europees is beschermd, waarschuwen adviseurs van het kabinet de staatssecretaris van natuur Henk Bleker. Nederland heeft zichzelf in verdragen juist verplicht de kwaliteit in deze gebieden te verbeteren, en kan geen eigen koers varen nu er minder geld is.

Letterlijk schrijven de ambtenaren dat volgens de internationale afspraken 'het enkele feit dat een begrotingspost is uitgeput, geen voldoende argument is maatregelen achterwege te laten'. Volgens Europees recht mogen 'de budgetten voor beheer niet beperkend zijn'. Het Europese Hof van Justitie zal nooit accepteren dat internationale natuurafspraken uit financiële overwegingen worden afgezwakt.

Wel is het Bleker toegestaan het herstel van natuur over meerdere jaren uit te smeren, maar dat wil de staatssecretaris juist niet. Hij wil het project Natura 2000, een Europees netwerk van bijzondere natuurgebieden, versneld afronden door onder andere vier aangewezen gebieden in Gelderland, Twente en Utrecht helemaal te schrappen. Ook wil Bleker een streep zetten door plannen om in Zuid-Holland enkele polders onder water te laten lopen.

Het advies aan Bleker is te lezen in een juridische bijlage van het rapport Natura 2000 van het Planbureau voor de Leefomgeving, dat deze week is uitgekomen. De opstellers waarschuwen voor te veel optimisme bij het versneld afronden van Natura 2000. Nederland neemt onvoldoende maatregelen om een verdere achteruitgang van de kwaliteit van Natura 2000-gebieden te stoppen, is de sombere conclusie.

Bleker wordt door zijn eigen ambtenaren nadrukkelijk erop gewezen dat als Nederland uit bezuinigingsoverwegingen de achteruitgang van natuur accepteert ons land 'politiek risico loopt', omdat het Europese afspraken negeert. Als Nederland internationaal gezien 'in gebreke blijft', zijn sancties uit Brussel te verwachten. De Europese Commissie heeft de staatssecretaris deze week al op de vingers getikt omdat hij natuurgebieden wil schrappen.

Bovendien komt Nederland volgens Blekers ambtenaren door een vermindering van de natuurkwaliteit 'op slot te zitten' als het gaat om de aanleg van wegen, bedrijfsterreinen en woningen. De staatssecretaris wil juist het tegenovergestelde bewerkstelligen. De Raad van State zal echter bij de beoordeling van vergunningen rekening moeten houden met de zwakkere natuur, en daardoor minder snel toestemming geven voor economische ontwikkelingen bij kwetsbare gebieden.

Nederland loopt sterk achter bij het beheer en de inrichting van de Europees beschermde gebieden. Hoewel Bleker met de bezuinigingen op natuur barrières voor boeren en bedrijfsleven wil opheffen, creëert hij deze juist, is de conclusie van het rapport. De lage kwaliteit van de natuur en de onzekerheid over de toekomst van gebieden stagneert maatschappelijke en economische ontwikkeling hiervan. Recreatieondernemers en boeren durven immers niet te investeren als ze niet weten waar ze aan toe zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden