’Bezuinigen kan juist goed zijn voor natuur’

Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. I (ANP) Beeld
Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. I (ANP)

De rem die het nieuwe kabinet-Rutte zet op de ontwikkeling van de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS) kan juist goed uitpakken voor de Nederlandse natuur. De doelen van deze natuurontwikkeling zijn al twintig jaar oud en daarom is Nederland volgens het Planbureau voor de Leefomgeving toe aan de vraag ’Welke natuur moet er eigenlijk worden beschermd?’.

In kader van de EHS is twintig jaar geleden begonnen met het aanwijzen en beschermen van natuurgebieden en het aankopen van landbouwgronden. Deze honderden ’snippers’ moeten onderling worden verbonden om te voorkomen dat zij als groene eilandjes hun biodiversiteit – de variatie aan dier- en plantensoorten – zien teruglopen. De overheid streefde er naar om in 2020 meer dan 750.000 hectare aan natuur bij de hoofdstructuur te laten horen: bijna 17,5 procent van de oppervlakte van Nederland.

Het kabinet-Rutte is van plan de aanleg van ’robuuste verbindingen’ tussen grote natuurgebieden te schrappen. Natuurorganisaties zijn daar op tegen, omdat juist de aaneenschakeling van afzonderlijke terreinen natuurwinst oplevert.

Het Planbureau stelt dat Nederland toe is aan het herijken van de natuurdoelen. „We moeten ons afvragen of doelen van twintig jaar geleden nog de juiste zijn”, zegt Keimpe Wieringa van het Planbureau vandaag in Trouw. Hij is dé autoriteit op EHS-gebied.

Volgens Wieringa is de discussie over soortenrijkdom technocratisch geworden. In álle gebieden dient een zo groot mogelijke biodiversiteit te zijn. „Maar moet of kan dat wel?”, vraagt hij zich af. Nederland moet volgens hem scherper kiezen.

Die keuze betekent dat sommige landschaptypen zullen verdwijnen. Het Planbureau noemt als voorbeeld het levend hoogveen dat in Drenthe voorkomt maar door de klimaatverandering onder druk komt te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden