’Bezuinig niet op terugdringen moedersterfte’

Tweede Kamerleden krijgen 'ontbijt op bed' bij de aftrap van de Moedercampagne. (FOTO JOÿL VAN HOUDT) Beeld Joel van Houdt
Tweede Kamerleden krijgen 'ontbijt op bed' bij de aftrap van de Moedercampagne. (FOTO JOÿL VAN HOUDT)Beeld Joel van Houdt

den haag – - Moeders in ontwikkelingslanden mogen niet de dupe worden van de bezuinigingen. Dat was gisteren de boodschap op Het Plein in Den Haag tijdens de aftrap van de Moedernachtcampagne. Daarin wordt tot Moederdag op 8 mei aandacht gevraagd voor moedersterfte. „Iedere minuut sterft er ergens ter wereld een vrouw tijdens de zwangerschap of de bevalling”, vertelt Yvonne Bogaarts van MyBody, medeorganisator van de campagne. „Nederland speelt een grote rol in het geven van goede voorlichting en zorg. Dat moet zo blijven.”

Per jaar sterven er 572.000 vrouwen als gevolg van een zwangerschap of een bevalling. Van deze vrouwen woont 99 procent in ontwikkelingslanden. De moeders krijgen tijdens de bevalling bijvoorbeeld een bloeding en er is geen arts in de buurt om ze te helpen.

In 2000 spraken de lidstaten van de Verenigde Naties af om moedersterfte in 2015 met 75 procent terug te dringen. Het werd het vijfde Millenniumdoel. Na tien jaar is dat doel het minst van alle doelen dichterbij gekomen. In 2005 gingen nog altijd 533.000 vrouwen dood.

Door de bezuinigingen in Nederland lijkt de situatie er niet beter op te worden. „Het aantal doden daalt zo langzaam omdat regeringen zich niet graag bemoeien met het thema seksualiteit. Maar Nederland deed dat de afgelopen jaren wel en speelt een voorbeeldrol op het gebied van voorlichting en zorg”, legt Bogaarts uit. MyBody houdt zich in ontwikkelingslanden bezig met voorlichting over seksualiteit en het krijgen van kinderen. „Dat moeten we blijven doen. Kennis over en gebruik van voorbehoedsmiddelen kan bijvoorbeeld een onveilige abortus voorkomen. Het gaat langzaam, maar zolang er aandacht voor de moeder is, verandert er tenminste iets.”

Dat de aandacht vanuit Nederland moet blijven bestaan, vinden ook de Kamerleden die zijn samengekomen op Het Plein. Ze krijgen een ontbijtje op bed, dat doet denken aan Moederdag. „Het is een schande”, zegt Fatma Koser Kaya (D66) over de moedersterfte. De Kamerleden zeggen het onderwerp gezamenlijk op de agenda te willen zetten, los van welke partij ze zijn. Ineke van Gent (GroenLinks): „We gaan ons met z’n allen inzetten.”

Het stelt Mariëtte Flipse, ook werkzaam bij MyBody, gerust. „Ik vergeet nooit wat een Mozambikaanse vrouw laatst tegen mij zei: „Jullie zijn bang voor de pijn bij de bevalling, wij hebben de angst om dood te gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden