Bezorgdheid, woede en paniek over vluchtelingenstop Trump

President Trump tekent zijn decreet over de nieuwe maatregelen tegen vluchtelingen. Hij wordt geflankeerd door vice-president Mike Pence (L) en minister van defensie James Mattis. Beeld AP
President Trump tekent zijn decreet over de nieuwe maatregelen tegen vluchtelingen. Hij wordt geflankeerd door vice-president Mike Pence (L) en minister van defensie James Mattis.Beeld AP

De Amerikaanse president Trump heeft per decreet het vluchtelingenprogramma van de VS voor vier maanden opgeschort. Ook worden drie maanden lang geen visa meer verstrekt aan mensen uit zeven moslimlanden. De maatregel is volgens Trump bedoeld om het vluchtelingenprogramma te herzien en radicale moslims buiten de VS te houden.

De maatregel heeft geleid tot woede bij mensenrechtenorganisaties en grote ongerustheid, onder vluchtelingen maar bijvoorbeeld ook bij een bedrijf als Google. Dat heeft zijn reizende werknemers uit de betrokken landen de opdracht gegeven meteen naar de VS terug te keren, meldde de BBC.

Frankrijk en Duitsland hebben hun bezorgdheid uitgesproken over Trumps orders. "Dit kan ons alleen maar ongerust maken, maar zijn veel meer onderwerpen die ons bezorgd maken", zei de Franse minister van buitenlandse zaken Jean-Marc Ayrault over Trump recente stappen. "Het verwelkomen van vluchtelingen die vluchten voor oorlog en onderdrukking is een deel van onze taak."

Het lijkt erop dat Trumps maatregelen ook meteen zijn ingegaan. Uit verschillende delen van de wereld komen meldingen van mensen van Arabische komaf die worden geweigerd op vluchten naar de Verenigde Staten.

De in Amerika woonachtige Iraakse journalist Mohammed al-Rawi meldde op Facebook dat zijn vader was geweigerd op een vlucht vanuit Qatar naar Los Angeles. In de Egyptische hoofdstad Caïro werden vijf Irakezen en een Jemeniet tegengehouden toen ze op een vlucht naar New York wilden stappen.

Uitzondering

Trump heeft vrijdag een decreet uitgevaardigd waarin wordt gesteld dat de komende vier maanden geen vluchtelingen meer worden toegelaten tot de VS. Ook krijgen mensen uit zes islamitische landen de komende negentig dagen geen visa meer voor de VS. Het gaat om mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, en Soedan.

Trump wil Syriërs voor onbepaalde tijd helemaal niet meer toegelaten tot de Verenigde Staten. Voor sommige religieuze minderheden in bepaalde landen zoals christenen uit Syrië, maakt hij een uitzondering, zei de president in een televisie-interview.

Met de maatregelen wil Trump "radicale islamitische terroristen buiten de VS" houden. De Amerikaanse president zei de komende maanden te willen gebruiken om de toelatingsprocedures voor vluchtelingen aan te scherpen. Trump zei dat straks alleen vluchtelingen uit landen welkom zijn die "de Verenigde Staten steunen en van Amerikanen houden.''

Mensenrechtenorganisaties en oppositiepolitici hebben in de VS bezorgd en boos gereageerd op Trumps decreet. De Amerikaanse Unie voor Burgerlijk Vrijheden ACLU zei dat de maatregelen neerkomen op "discriminatie van moslims".

"Het aanwijzen van bepaalde landen met moslimmeerderheden en het maken van uitzonderingen voor bepaalde religieuze minderheden gaat in tegen ons grondwettelijke principe dat de regering verbiedt bepaalde religieuze groepen voor te trekken of te discrimineren", zei Anthony Romero, voorzitter van de ACLU.

Anne Frank

De Democratische senator Kamala Harris vestigde er de aandacht op dat Trump zijn decreet heeft getekend op de wereldwijde Herdenkingsdag van de Holocaust. "Er is geen twijfel mogelijk, dit komt neer op het verbannen van moslims", stelde Harris boos vast. "Tijdens de Holocaust hebben we gefaald in de toelating van vluchtelingen zoals Anne Frank tot ons land. We kunnen de geschiedenis zich niet laten herhalen."

Vergeleken met Europa en met name de buurlanden van Syrië krijgen de Verenigde Staten relatief weinig aanvragen van vluchtelingen. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn ongeveer vier miljoen mensen Syrië ontvlucht, van wie verreweg de meesten in buurlanden als Libanon, Jordanië en Turkije zijn terechtgekomen. Een land als Duitsland heeft sinds 2015 ongeveer een miljoen vluchtelingen opgevangen.

De Verenigde Staten kregen vorig jaar in totaal slechts zo'n 85.000 vluchtelingen binnen. Daarvan kwamen er rond de 12.500 uit Syrië. Uit Congo kwamen de meesten, ruim 16.000. respectievelijk bijna 10.000 en 9000 kwamen uit Irak en Somalië. President Obama had het maximale aantal toelatingen van vluchtelingen op 110.000 vastgesteld.

Volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken worden deze vluchtelingen ook nu al veel strenger dan anderen door meerdere veiligheidsinstanties doorgelicht als ze een aanvraag doen voor een vluchtelingenstatus. Mensenrechtenorganisaties stellen dat de huidige strenge controles afdoende zijn.

Hoop de bodem ingeslagen

Ook tienduizenden Irakezen die nu en in het verleden voor Amerikaanse organisaties of het Amerikaanse leger in Irak hebben gewerkt, maken zich grote zorgen over het decreet van Trump. Omdat zij in Irak vaak als verraders worden gezien en grote risico's lopen hebben de VS voor hen twee speciale immigratieprogramma's in het leven geroepen, maar die lijken nu ook opgeschort te worden.

"Meneer Trump, de nieuwe president, heeft onze dromen de bodem ingeslagen", zei een Iraakse man wiens vrouw voor de Amerikaanse hulporganisatie USAid werkt, tegen persbureau Reuters. Uit angst voor repercussies wilde hij zijn naam niet noemen. "Ik heb geen enkele hoop meer dat we nog naar de Verenigde Staten kunnen gaan."

Welke maatregelen heeft Trump genomen:

-Het Amerikaanse programma voor de toegang van vluchtelingen - het US Refugee Admissions Programme - wordt de komende 120 dagen opgeschort.

-De komende 90 dagen worden geen visa meer gegeven aan mensen uit zeven moslimlanden: Irak, Syrië, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Iran. Diplomaten en VN-medewerkers zijn hiervan uitgezonderd.

-Vluchtelingen uit Syrië worden voor onbepaalde tijd helemaal niet meer toegelaten.

-Voor sommige groepen christenen uit landen waar zij vervolgd worden wordt een uitzondering gemaakt, zoals Syrische christenen.

-Het maximale aantal vluchtelingen dat per jaar tot de VS wordt toegelaten gaat naar 50.000. Onder president Obama waren dit er nog 110.000.

-De vrijstelling van de gesprekken voorafgaand aan visa-vernieuwing wordt afgeschaft.

-De toelatingsprocedures zullen de komende maanden worden herzien, waarbij Trump wil overgaan tot 'extreme vetting', wat zoveel betekent als het uitzonderlijk streng doorlichten van vluchtelingen willen inreizen.

-Uitzonderingen zijn mogelijk, maar worden van geval tot geval bekeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden