Bezorgde boeren in Den Haag

(Trouw)Beeld Joel van Houdt

Boeren voeren actie tegen de liberalisering van de zuivelmarkt. Zij zoeken de politici op in Den Haag, maar hun pleidooi zal weinig uithalen.

Koeien horen in de wei of op stal. Maar gisteren doken ze opeens op in hartje Den Haag. Met koeien op het Plein, voor de Tweede Kamer, protesteren boeren tegen de historisch lage melkprijs. Ze eisen overheidsingrijpen en zijn tegen de voorgenomen liberalisering van de zuivelmarkt.

Het is de zoveelste publieke actie voor een betere melkprijs van de Dutch Dairyman Board, dit keer met steun van ’moederorganisatie’ de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Vorig jaar organiseerde de DDB nog blokkades van zuivelfabrieken om de eis voor een kostendekkende melkprijs kracht bij te zetten. Ook werd toen melk over land uitgereden.

Met de koeien op het Plein eisen de boeren dit keer de aandacht op van de politiek. De Tweede Kamer houdt vandaag een hoorzitting over de problemen in de melkveehouderij waarbij de halvering van de melkprijs in een jaar tijd uiteraard ter sprake zal komen.

„Voor de huidige prijs van 22 cent per liter kunnen we het niet doen”, zegt NMV-voorzitter Peter ten Hoeve. Volgens hem heeft de gemiddelde melkveehouder er dit jaar al zo’n 35.000 euro op moeten toeleggen. Die koeien moeten wel gewoon eten en andere kosten gaan ook door.

DDB en NMV zien een directe relatie tussen de huidige melkprijs en de verruiming van de melkquota waartoe Brussel vorig jaar besloot. „De vraag kan het aanbod gewoon niet bijbenen. Daar komt die economische crisis bovenop”, zegt de NMV-voorman. Hij pleit voor een systeem van actief overheidsingrijpen om de melkprijs te schragen, inclusief herstel van de melkrichtprijs, zodat boeren vooraf weten waarop ze kunnen rekenen. „Wij willen een flexibel reguleringssysteem waarbij de productie wordt bevroren bij een dalende prijs en de productie pas kan worden verruimd als de prijs stijgt”, aldus de NMV-voorman. „Marktregulering moet er blijven, want de individuele melkveehouder heeft nu eenmaal weinig greep op de marktprijs.”

De kans is evenwel groot dat het pleidooi van de DDB en NMV, net als de acties van vorig jaar, weinig zal uithalen. Veel politici, landbouwminister Verburg voorop, verwachten veel van de liberalisering en afschaffing van melkquota in 2015. Net als de grote boerenorganisatie LTO, die de melkveehouder een mooie toekomst voorspelt als de vrije markt eenmaal een feit is. Maar, waarschuwt Ten Hoeve, „wat de politiek en LTO willen, draait uit op een koude sanering van de melkveehouderij. Vooral jonge bedrijven die fiks in de schulden zitten, zullen ophouden te bestaan. Schaalvergroting is het onvermijdelijke gevolg.”

De LTO-vakgroep melkveehouderij vindt overigens ook dat de politiek in actie moet komen, vooral door premies en toeslagen eerder uit te betalen. Ook wil LTO met de banken gaan praten om boeren door het financiële dal heen te helpen.

De actiekoeien van melkveehouder Jaap Majoor (met blauwe pet) in Den Haag. (FOTO JOÿL VAN HOUDT)Beeld Joel van Houdt
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden