Bezoekers rampplek kunnen dader niet uit hun hoofd zetten

Vrijwilligers van de Tilburgse drumband schieten hun collega-vrijwilligers te hulp kort na de aanslag. ( FOTO ROBIN UTRECHT, ANP)

Onbegrip overheerst bij de mensen die hun medeleven met de slachtoffers van de aanslag in Apeldoorn komen betuigen. „Misschien vinden ze een briefje in zijn huis.”

Kees van Keulen (41) legt met zijn vijfjarige zoon een oranje boeketje bij het Canada-monument in Apeldoorn. „Mijn zoontje begrijpt er niets van, en dat is maar goed ook”, zegt Van Keulen. „Eén van de zwaargewonden is een 9-jarig meisje. Dat is flink schrikken als je zelf ook jonge kinderen hebt.”

In de loop van de dag leggen steeds meer mensen een bosje bloemen bij het oorlogsmonument, dat ligt aan het kruispunt waar een dag eerder de zwarte Suzuki van Karst Tates zich door de menigte boorde. Tussen de bloemen staat een bord met de tekst ’Warum?’ Er brandt een tiental kaarsjes. Een oudere man moppert dat de Nederlandse en Canadese vlag bij de gedenksteen niet halfstok hangen.

Aan de overkant van het kruispunt staat de gedenknaald waartegen de auto van de dader van de aanslag tot stilstand kwam. De glassplinters liggen nog aan de voet van het monument.

De aanwezigen bij De Naald kunnen niet bevatten wat de dader heeft gedreven. „Het is moeilijk te verteren dat hij dood is. Zo komt hij er veel te makkelijk vanaf”, zegt mevrouw Van den Hoek (65) uit Apeldoorn. Haar man hoopt dat er duidelijkheid komt over het motief. „Misschien vinden ze nog een briefje in zijn huis”, zegt hij. „In elk geval was hij niet goed bij zijn hoofd. Als je iets tegen de koninklijke familie hebt en je bent een vent, dan stap je gewoon naar ze toe om te vertellen wat je dwars zit.”

John Kamphuis (20) en zijn zus Eline (18), die beide in de buurt van de rampplek wonen, leggen ook een boeket bij het Canada-monument. Een dag eerder bekeek Eline de optocht bij de Oude Kerk, een paar honderd meter van de rampplek. Op hetzelfde moment was haar broer aan het werk in een verzorgingstehuis. „Omdat het mobiele netwerk plat lag, kregen we elkaar een tijdlang niet te pakken. Ik raakte in paniek”, zegt John.

In de Grote Kerk, die de hele dag open is voor belangstellenden, staan tientallen mensen stil bij de aanslag. Rhedenaar De Kwaasteniet (79) was op weg naar zijn zoon in Ugchelen, maar reed eerst langs de kerk. „Ik wilde de dominee op het hart drukken om aandacht te besteden aan de voormalige baas van de dader. Hij heeft de beslissing genomen om de dader te ontslaan, dus hij zal nu totaal radeloos zijn. Ik vind dat we ook bij die arme baas moeten stilstaan.”

Tussen de vele bloemen en kaarsjes liggen ook briefjes. (FOTO ANP)
Vlakbij het kruispunt waar zich donderdag de ramp voltrok leggen mensen bloemen. (FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden