Bezoekers bestuderen liefdesleven gorilla

Dierentuin Artis schakelt een groep vaste bezoekers in om het sociale gedrag van de gorilla's te bestuderen. Gorillaman Ivo toonde weinig interesse in de vrouwtjes. Artis wil weten hoe dat kan.

Op het oog had zilverrug Ivo alles in huis wat je van een mannetjesgorilla verlangt. Als hij door zijn verblijf in de Amsterdamse dierentuin stapte was hij één en al brede schouders, rollende spieren en wiegende heupen. Het had er de schijn van dat hij met evenveel mannelijk vertoon omging met zijn vrouwtjes Sindy, Datina en Binti. Toch kwam het nooit van gorillababy's. Ivo vond de vrouwen oninteressant, zegt Martin van Hees, hoofd dierenverzorging van Artis. Daarom werd de gorilla afgelopen week geruild voor de uit Duitsland afkomstige Akili, die met zijn elf jaar voor apenbegrippen midden in de pubertijd zit.

Terwijl de nieuwkomer rustig aan de vrouwtjes went, is Ivo slachtoffer geworden van een roddel. Sommige bezoekers en personeelsleden beweren dat de gorilla zo gehecht was aan een vaste bezoekster -een mensenvrouw- dat daarnaast zijn eigen vrouwtjes verbleekten.

“Een opgeblazen verhaal'', zegt Van Hees, al steekt er misschien een kern van waarheid in. Ivo is door mensen opgevoed en vindt menselijke interactie daarom nog steeds erg interessant. En er is inderdaad een kleine groep bezoekers die dag in, dag uit voor de ramen van het verblijf staat en een band met de dieren heeft. “Misschien leidde dat hem af'', zegt Van Hees “maar de desinteresse voor de gorillavrouwen kan allerlei oorzaken hebben. We weten het gewoon niet.''

Vastbesloten om met Akili wel gorillababy's te krijgen, vraagt de dierentuin de vaste bezoekers aantekeningen te maken over zijn toenaderingspogingen tot de vrouwen.

Trouwe bezoekster Rita is één van de mensen die meewerkt aan de proef. Op 19 mei 1956 kwam ze voor het eerst in Artis. Ze werd op slag verliefd op één van de dierverzorgers -haar latere man- én op de gorilla's. Dus ze bleef de dierentuin bezoeken. Na het overlijden van haar man kwam ze een tijdje niet, omdat er te veel herinneringen aan kleefden. “Toen ik toch weer ging, voelde ik in het gorillaverblijf een bepaalde warmte.'' Nu zit ze er bijna dagelijks.

Gedurende twee maanden gaan zij en andere bezoekers bijhouden op welke plaatsen in het verblijf de apen veel zitten, wat iets zegt over de hiërarchie: hoe ver de gorilla's van elkaar afzitten, waaruit misschien blijkt hoe interessant ze elkaar vinden en hoe ver de dieren van het glas afstaan. Onderzoekers van Artis gaan die gegevens verwerken. “Mischien lagen Ivo's problemen wel bij de vrouwen“, zegt van Hees. “Wellicht zijn ze te dominant of onaantrekkelijk.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden