Bezoeker trekt festivalherrie niet eindeloos

Bezoekers van het Mysteryfestival. Beeld ANP Kippa
Bezoekers van het Mysteryfestival.Beeld ANP Kippa

Beukende bassen, gillende gitaren: festivalgangers zijn er dol op. Maar het geluid moet niet te hard staan. Eén derde van de festivalbezoekers blijkt het het einde van een festival niet te halen omdat de muziek te luid is, meldt de Nationale Hoorstichting vandaag op basis van eigen onderzoek onder ruim duizend jongeren.

Nienke Schipper

Muziek op festivals mag niet harder staan dan 103 decibel, even luid als een vliegtuig op honderd meter afstand. Dat hebben de Nederlandse poppodia met elkaar vastgelegd in een convenant. Daarnaast hebben ze afgesproken gehoorbescherming en voorlichting aan te bieden. Maar volgens Kelly Coenen van de Hoorstichting worden die afspraken niet overal even goed nageleefd. Vooral de harde muziek is voor veel jongeren een reden om het festival vroegtijdig te verlaten.

Gehoorschade
Uit het onderzoek van de Hoorstichting bleek dat zeven op de tien jongeren wel eens last hebben van de muziek en dat ze thuis komen met een piep of ruis in het oor. "Dat is enorm", volgens Coenen. "Die piep trekt wel weer weg, maar vaak is er dan toch een kleine schade. Op langere termijn kun je dan slechter gaan horen, last krijgen van een blijvende piep of ruis of dat geluiden juist heel hard overkomen."

"Het lijkt mij eerlijk gezegd sterk dat jongeren weglopen bij festivals vanwege het lawaai", zegt Willem Westermann van 'I Love My Ears', het samenwerkingsverband van de muziekbranche ter voorkoming van gehoorschade. "Juist daar zijn geluidsluwe zones waar je even tot rust kunt komen", legt hij uit. En even tot rust komen doet oren goed.

Volgens Coenen kan ook de voorlichting nog beter. "Jongeren weten vaak niet wanneer ze wel of niet beschermd zijn", vertelt Coenen. Westermann geeft toe: "Er zijn altijd extra dingen die je kunt doen. Wat dat betreft is het goed dat steeds meer partijen mee willen doen, zoals bijvoorbeeld Horeca Nederland."

Schade door festivals
Uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam bleek vorig jaar dat 25 procent van de jongeren slecht scoorde op de hoortest. Een verband met festivals en feestjes is echter lastig aan te tonen. "Zeker omdat de laatste jaren meer gebruik wordt gemaakt van koptelefoons en iPads. Maar we vermoeden wel dat er een verband is. De apparatuur is veel beter geworden. Vroeger kon een geluidsinstallatie niet zo hard zonder dat de muziek ging vervormen", weet Coenen.

Maar die verbeterde muziekinstallaties zorgen juist voor meer rust voor het oor, legt Westermann uit. "Zeker op locaties die gemaakt zijn voor muziekevenementen, zoals concertzalen. Er is dan minder resonantie en weerkaatsing en dat maakt het minder belastend en schadelijk voor het oor. Maar de installaties gaan daardoor niet harder. 103 decibel, blijft 103 decibel."

Het meten van het geluidsniveau wordt gedaan aan de mengtafel die in het publiek staat. Een drukke zaal geeft heel andere waardes dan een lege. De geluidstechnicus is daarvoor verantwoordelijk en tegenwoordig wordt alles geregistreerd en doorgestuurd, legt Westermann uit. "In het nieuwe convenant willen we de gegevens ook gaan analyseren en rapporteren."

Trend: filteroordoppen
Steeds meer jongeren nemen inmiddels zelf verantwoordelijkheid door het dragen van speciale filteroordoppen. "Met doppen is het rustiger en kun je juist langer van de muziek genieten. Het is ook veel minder vermoeiend", volgens Coenen. Oordoppen zijn tegenwoordig overal te krijgen en de kosten kunnen oplopen tot 190 euro voor een paar op maat gemaakte filteroordoppen.

Volgens de Hoorstichting is het al goed om te beginnen met een paar universele oordoppen die je al voor vijf euro kunt aanschaffen. Deze doppen bieden een demping van vijftien decibel. Volgens de Vrijetijdsnorm kan je de 88 decibel die je dan hoort acht uur per dag en vijf dagen per week aanhoren. Ook volgens Westermann is duurder niet per se beter: "Duurdere doppen zitten misschien wat prettiger. Uit tests blijkt dat eigenlijk alle filterdoppen prima geschikt zijn voor hun doel."

Sociale norm
Feesten met oordoppen in wordt steeds populairder. Volgens Coenen droeg vier jaar geleden slechts 4 procent van de festivalbezoekers oordoppen, inmiddels is dat al een derde. Coenen heeft de indruk dat het een trend aan het worden is. "De sociale norm is veranderd. Vroeger was de reactie vaak 'stel je niet aan, je bent hier toch voor de muziek' en tegenwoordig hoor ik regelmatig 'he, waar heb je die oordoppen gekocht?'"

Die percentages gaan Westermann te ver: "Het blijft gissen natuurlijk, maar ik schat dat de percentages op dit moment rond de 4 procent liggen. Daar valt nog veel te verbeteren."

Volgens Westermann is de branche druk bezig om de zaken te verbeteren vanuit een positieve benadering: "Als we ons gehoor serieus nemen, kunnen we nog langer genieten van muziek." Coenen pleit er ook voor om het volume terug te schroeven. "Het is altijd een combinatie. Laten we de muziek ook iets zachter zetten en dan kunnen we er nog langer van genieten."

null Beeld oorcheck.nl
Beeld oorcheck.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden