Bezoek Trump goed voor prestige Macron

Grappend stapten de beide presidenten, Emmanuel Macron (L)en Donald Trump, gisteren het Elysée-paleis in Parijs binnen.Beeld AFP

De Amerikaanse president Trump is door zijn Franse collega Macron met alle egards ontvangen, maar het is de vraag of de twee de enorme politieke tegenstellingen kunnen overbruggen.

De Amerikaanse president Donald Trump lijkt een nieuwe vriend te hebben gevonden in zijn Franse collega Emmanuel Macron. Hij werd gisteren met alle egards ontvangen in de Franse hoofdstad, waar de Amerikaan vandaag de festiviteiten rondom Le quatorze juillet zal bijwonen, de nationale feestdag van Frankrijk, met als hoogtepunt de militaire parade. Het is een bijzondere vriendschap, want de twee leiders hebben opvattingen die elkaar nauwelijks verdragen.

Trumps aankomst in Parijs verliep niet zo soepel. Een deel van zijn konvooi, dat Trump van het vliegveld naar de residentie van de Amerikaanse ambassadeur moest begeleiden, nam de verkeerde afslag. Maar het aanzicht van Hotel des Invalides en de ontmoeting met zijn gastheer maakten veel goed voor Trump: “Emmanuel, goed om je te zien. Dit is zo mooi”.

In Washington ligt Trump onder vuur vanwege contacten die leden van zijn campagneteam hebben gehad met Russische vertegen­woordigers. Gisteren werd bekend dat de justitiecommissie in de Senaat Trumps zoon Donald Junior wil verhoren.

Eregast

In Parijs is de Amerikaanse president dit jaar de eregast tijdens de militaire parade, waarbij de honderdste verjaardag van de Amerikaanse betrokkenheid bij de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. Amerikaanse militairen zullen de parade openen.

Het is de vierde keer in twee maanden dat de twee presidenten elkaar ontmoeten. Tijdens de Franse verkiezingen was Trump eerder gecharmeerd van Le Pen dan van Macron, maar de relatie met die laatste werd al gauw beter. Tijdens hun eerste ontmoeting liet Macron niet over zich heenlopen, noch zijn hand fijnknijpen door Trump. Macron zette zijn vingers diep in Trumps vlees. 

“Dat is hoe je respect afdwingt”, zei de Franse president achteraf. “Je moet laten zien dat je niet bereid bent tot kleine concessies, zelfs niet de symbolische.” Macrons ‘verzetsdaad’ maakte blijkbaar indruk.

Dat Macron noch Trump over zich heen laat lopen, is niet hun enige overeenkomst. Ze zijn beiden politieke outsiders, net verkozen en allerminst bescheiden. Trump vergeleek zichzelf met zowel de vroegere president Andrew Jackson als de paus, Macron vergeleek zijn regeerstijl met die van de Romeinse oppergod Jupiter.

Meningsverschillen enorm

De presidenten brachten gisteren gezamenlijk een bezoek aan het graf van Napoleon Bonaparte en dineerden op de tweede verdieping van de Eiffeltoren in het restaurant van Alain Ducasse, ooit de Jupiter onder de chef-koks – Ducasse was lange tijd wereldrecordhouder Michelinsterren tot hij werd ingehaald door de Franse chef-kok Joël Robuchon.

De politieke meningsverschillen blijven enorm. Het Frankrijk van Macron staat vijandig tegenover isolationisme en open voor globalisering – onder vroegere presidenten was dat wel anders. De Verenigde Staten onder Trump met zijn ‘America First’-beleid staan weer vijandig tegenover globalisering en open voor isolationisme – tot voor kort was ook dit andersom.

Beide leiders hielden een gezamenlijke persconferentie. Zij kondigden onder meer aan te werken aan een plan voor Syrië na de oorlog. Diplomaten van beide landen zullen gaan werken aan "een concreet plan", aldus Macron.Beeld AFP

Macron keurde Trumps besluit om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen publiekelijk af, maar maakte ook duidelijk dat Frankrijk, desnoods ten koste van Amerika, op het gebied van internationale samenwerking het voortouw zal nemen.

“Waar we van mening verschillen, daarover zullen we heel uitvoerig komen te spreken, zoals over het klimaat”, verzekerde een functionaris van het Elysée voorafgaand aan de ontmoeting. “Maar er zijn ook zaken, zoals contraterrorisme, waar we op dezelfde lijn zitten en die nauwe samenwerking en gezamenlijke actie vereisen.”

Wederopbouw Syrië

Trump en Macron zullen onder meer met elkaar spreken over de strijd in Syrië en die in Mali. Zowel de Fransen als de Amerikanen zijn actief betrokken in de bestrijding van IS en Al-Qaida en zij werken hierin nauw samen. Macron wil ook praten over de wederopbouw als de terroristen eenmaal verjaagd zijn. Trump is een fel tegenstander van stabilisatie- en wederopbouwmissies, die in zijn ogen een verspilling zijn van geld en energie.

Of Macron al dan niet concessies weet af te dwingen is bijzaak. De Franse president heeft met Trumps bezoek aanzien in de wereld verworven – en tegelijkertijd Groot-Brittannië wat van zijn aanzien ontnomen. Trump zou namelijk voorafgaand aan zijn reis de Britse premier Theresa May bezoeken. Hij zegde dat bezoek echter op het laatste moment af, vermoedelijk om de aangekondigde protesten tegen zijn komst te ontwijken. In Frankrijk hoeft hij geen grote protesten te verwachten. Maar liefst 59 procent van de Fransen is ingenomen met de komst van de Amerikaanse president.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden