Bezoek Poetin / Frankrijk kan geweld Russen in Tsjetsjenië niet negeren

PARIJS - Als de Russische president Poetin vandaag in Parijs arriveert voor een driedaags staatsbezoek, zal hij de kwestie van een asielaanvraag in Frankrijk van een Tsjetsjeense ex-minister niet kunnen negeren. Natuurlijk staat de Irak-crisis bovenaan de agenda, een zaak waarin Frankrijk en Rusland op dit moment tegenover Amerika staan.

door Pieter van den Blink

Maar Poetin moet erop rekenen dat hij geconfronteerd wordt met vragen over de situatie in Tsjetsjenië, waar het Russische leger het streven naar onafhankelijkheid onderdrukt, op een wijze die van verschillende kanten als genocide is omschreven. Poetins gesprekspartners op het wereldtoneel hebben die situatie tot nu toe vrijwel genegeerd, maar het lijkt erop dat in Frankrijk daaraan onder druk van de publieke opinie een einde komt.

Dat komt door een affaire rond de asielaanvraag van een ex-minister uit de Tsjetsjeense regering, die tot veel verontwaardiging heeft geleid. Lom-Ali Aldamov arriveerde eind januari vanuit Georgië in Parijs. Nog voordat hij goed en wel asiel had aangevraagd, oordeelde de Franse minister van binnenlandse zaken Sarkozy dat die aanvraag 'duidelijk ongegrond' was, waarbij hij bovendien twijfel uitte of Aldamov wel was wie hij beweerde te zijn. Diens identiteit werd nochtans door Sarkozy's collega van buitenlandse zaken bevestigd. Woensdag stelde de rechter Aldamov in het gelijk, onder verwijzing naar de bevindingen inzake Tsjetsjenië van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.

De Franse filosoof André Glucksmann, die in 2000 in het geheim naar Tsjetsjenië reisde, ziet in de Franse schrikreactie op Aldamovs asielaanvraag het effect van Poetins strategie om ,,het bloed van de Tsjetsjenen ook aan de handen van zijn Europese collega's te smeren. Hij eist van hen dat ze geen enkele Tsjetsjeense asielzoeker opnemen, en met succes. Nicolas Sarkozy was solidair met de Tsjetsjenen toen hij nog gewoon burgemeester van Neuilly was, zijn stad heeft zelfs een zusterstad in Tsjetsjenië. Als minister staat hij nu onder druk om het regeringsbeleid uit te voeren, dat voorschrijft dat Poetin geen strobreed in de weg gelegd mag worden.''

Glucksmann heeft de zaak van de Tsjetsjenen bepleit bij minister De Villepin (buitenlandse zaken) en burgemeester Delanoë van Parijs. ,,Maar ik weet niet of zij de moed zullen opbrengen om Poetin erop aan te vallen.''

Het gezaghebbende dagblad Le Monde heeft de aanval wel geopend. Onder de kop 'Wie is er terrorist, meneer Poetin?' stond vrijdag op de voorpagina een artikel van Glucksmann. Zaterdag bracht de krant tal van reportages over Tsjetsjenië en een monsterlijke tekening van Poetin.

De officiële ontvangst van Poetin is een schande voor de rechten van de mens, vindt Noël Mamère, oud-presidentskandidaat van de Franse Groenen. Hij weigert om morgen deel te nemen aan een lunch met de Russische president, die in zijn regio (Gironde) het bedrijf Thales (defensie-electronica) zal bezoeken. In Parijs wordt vanmiddag tegen Poetin gedemonstreerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden