Bezoek aan handelsbeurs Japan werd Koh fataal

Van onze buitenlandredactie

Korea is een fossiel uit de periode van de Koude Oorlog. Het schiereiland is nog altijd verdeeld in het communistische het noorden en het kapitalistische zuiden. Na de Koreaanse Oorlog (1950-1953) werd de 38ste breedtegraad de definitieve grens.

Velen smachten naar hereniging. Maar ondanks onderhandelingen daarover, staan er op contacten met of steun aan Noord-Korea nog zware straffen in ZuidKorea. De wet op de nationale veiligheid verbiedt illegale contacten met Noord-Korea, pro-communistische activiteiten en het prijzen van de noorderbuur. Zelfs iemand die praat met mensen die voor hereniging ijveren, wordt al snel gezien als spion. De ZuidKoreaan Koh Chang-Pyo ondervond dit aan den lijve.

Koh werd op 1 december 1983 gearresteerd door leden van de Zuidkoreaanse staatsveiligheidsdienst. Hij verdween spoorloos. Pas twee maanden later hoorde zijn familie in een nieuwsuitzending op televisie waar de gepensioneerde luitenantkolonel was gebleven.

De man diende 26 jaar in het Zuidkoreaanse leger en ontving een aantal militaire onderscheidingen voor zijn verdiensten tijdens de Koreaanse oorlog. Hij bracht het tot luitenantkolonel. Na zijn pensioen in 1979 zette hij een varkenshouderij op, maar dat werd een flop. Omdat hij een andere onderneming wilde beginnen, vroeg hij zakelijk advies aan Kim Byung-ju, een Koreaan die in Japan woonde. Deze Kim nodigde Koh in 1981 uit om een handelsbeurs in Japan te bezoeken.

Dit bezoek werd hem fataal, bleek na de arrestatie. Koh werd door de Zuidkoreaanse veiligheidsdienst beschuldigd van het doorgeven van informatie over militairen en invloedrijke zakenmensen in zijn woonplaats. Ook zou hij inlichtingen hebben gegeven aan proNoordkoreanen over militaire doelen langs de oostkust en over zijn neef die soldaat is. Hij zou dit in ruil voor geld gedaan hebben. Koh ontkent echter de beschuldigingen, en zegt dat hij door martelingen werd gedwongen een valse bekentenis te doen.

Wel geeft hij toe in Japan geweest te zijn, maar dat was niet voor een spionage-training. De gepensioneerde officier ging erheen met de gedachte dat Kim Byung-ju hem puur had uitgenodigd om op de handelsbeurs zijn handelsrelaties uit te breiden. Koh wist er inderdaad een lening los te peuteren voor zijn noodlijdende bedrijf.

Echter, in Japan kwam Koh er ook achter dat Kim lid was van de Chongnyon, een pro-Noordkoreaanse organisatie in Japan. Zijn nieuwe vriend bracht hem in contact met sympathisanten van Noord-Korea, maar Koh stelt dat hij hun ideeen verwerpelijk vond. Volgens Koh zijn de zaken die hij besprak geen nationale geheimen, omdat ze algemeen bekend zijn.

Onder Roh Tae-woo werden verschillende gewetengevangenen, die sinds de jaren zestig werden vastgehouden, vrijgelaten. Maar de inmiddels 58-jarige Koh moet zijn gevangenisstraf van vijftien jaar gewoon uitzitten.

Amnesty International vraagt u om brieven te schrijven met het verzoek tot vrijlating van Koh Changpyo. U kunt uw brief (bij voorkeur in het Engels) sturen naar: Mr Lee Jung-woo, Minister of Justice, 1 Chungang-dong, Kwachon-myon, Shihung-gun, Kyonggi Province, Republic of Korea.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden