Bezoek aan Amsterdam gaat toeristen meer geld kosten

Toeristen met rolkoffers in het centrum van Amsterdam. Beeld ANP

De miljoenen gasten uit binnen- en buitenland maken Amsterdam voller en vuiler. Toeristen moeten daarom meer gaan betalen om de stad veilig en schoon te houden.

De protesten van horeca-ondernemers hebben succes gehad. De overnachtingskosten in hotels in Amsterdam gaan niet met 10 of 5 euro per nacht omhoog, maar slechts met 3 euro. Bovenop de 7 procent die al geheven wordt. Zo wil de stad de negatieve kanten van het toerisme deels compenseren. Schoonmaak en handhaving kosten de inwoners namelijk scheppen vol geld.

Udo Kock
Gisterochtend presenteerde D66- wethouder Udo Kock (economische zaken) zijn Voorjaarsnota, waarin de plannen voor het komende jaar financieel worden uitgewerkt. Toerismebelasting moet volgend jaar 75 miljoen meer opbrengen en – volgens het akkoord van de coalitie - in 2021 structureel 105 miljoen euro meer. Door de onstuimige groei van het toerisme lukt dat komend jaar al. Waren de inkomsten in 2017 nog 80 miljoen, in 2020 zal het toerisme de stad  minimaal 185 miljoen euro opleveren.

Wie verblijft in een particuliere woning, bijvoorbeeld via Airbnb Bed&Breakfast of Short Stay, gaat in totaal 10 procent toeristenbelasting betalen. Voor verblijf op campings wordt deze vaste voet 1 euro. Kinderen tot 16 jaar zijn vrijgesteld van de toeristenbelasting. De maatregel geldt overigens voor maximaal drie weken.

Tevens gaat de zogeheten vermakelijkhedenretributie  in 2020 van 0,66 cent naar 1,50 euro per persoon. Bezoekers aan een rondvaart betalen dit bijvoorbeeld al. Nieuw is dat dit tarief vanaf 2020 ook gaat gelden voor de tientallen stadsrondleidingen met een gids die dagelijks plaatsvinden én voor betaalde evenementen en festivals in de openbare ruimte.

Amsterdam heeft bijna elk weekend wel festivals. In 2017 waren dat er 128 die samen ruim 4 miljoen bezoekers trokken. De horeca- en evenementenleges zijn lang niet genoeg om de kosten te dekken, aldus de wethouder. De stad legt 5 miljoen toe op ambtelijke inzet en andere kosten, maar de organisatiebureaus gaan met de winst strijken. Daarom zullen legeskosten voor buitenevenementen gradueel verder stijgen. Dat geldt niet voor gratis festivals zoals de Uitmarkt of de Canal Pride.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland wordt toeristenbelasting vaak gebruikt om de kas te spekken. Directeur Dirk Beljaarts riep daarom gisteren gemeenten op om te stoppen met het verhogen van de toeristenbelasting. Hij wil dat gemeenten de toeristische sector meer te betrekken bij de hoogte van de belastingen en de besteding ervan.

Lees ook:

Hoe ziet Amsterdam eruit in 2030?

Amsterdam wil in 2030 alleen nog maar elektrisch vervoer toestaan. Experts, een ondernemer en een bewoonster voorspellen hoe de stad er dan uitziet en hoe we er voortbewegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden