Bezit van een vuurwapen is een grondrecht, vinden Amerikanen

Wapenwet verschilt per staat Connecticut heeft soepele regels

Amerikanen hebben het recht een vuurwapen te bezitten om zich in hun eigen huis te kunnen verdedigen. In de Verenigde Staten is het recht op vuurwapenbezit vastgelegd in het tweede amendement van de Grondwet die in 1791 door de Founding Fathers van de VS werd opgesteld. Veel Amerikanen zien het bezit van een vuurwapen als een individueel recht en halen in discussies over de wapenwet deze tekst aan.

Kan iedereen in Amerika een wapen kopen?
Iedere Amerikaanse staat heeft zijn eigen wapenwet. In de staat Connecticut, waar het getroffen stadje Newtown ligt, is het relatief eenvoudig om wapens aan te schaffen; in de staatswet is te lezen dat een wapenbezitter een onbeperkte hoeveelheid wapens en munitie in huis mag hebben. Iedereen van 18 en ouder mag een jachtgeweer bezitten, zo lang hij een vergunning bij zich draagt. Voor een pistool moet de eigenaar minimaal 21 jaar zijn. Een vergunning krijgt een Amerikaan na het beantwoorden van enkele vragen en het overhandigen van een soort verklaring van goed gedrag. Maar op gun shows, wapenbeurzen die door het hele land worden gehouden, wordt niet naar zo'n verklaring gevraagd en kan iedere meerderjarige een vuurwapen kopen. Voor zover bekend had de dader van het bloedbad in Newtown geen vergunning, maar gebruikte hij de wapens die zijn moeder legaal in huis had; zij had naar verluidt vijf wapens waarvan de dader er drie mee naar de school nam. Zijn slachtoffers schoot hij neer met een Bushmaster .223, een semi-automatisch geweer. Amerikaanse soldaten in Irak en Afghanistan hebben het wapen de afgelopen jaren veel gebruikt. Het geweer is in veel Amerikaanse staten in supermarkten als Walmart te koop.

Mag een Amerikaan overal een geweer bij zich dragen?
Scholen, winkelcentra en openbare gelegenheden zijn in Amerika plekken waar wapens verboden zijn. Tegenstanders van een strengere wapenwet zeggen vaak dat schutters juist die plekken opzoeken om hun slachtoffers te maken.

Hoe groot is het wapenbezit in de Verenigde Staten?
Uit een peiling van onderzoeksbedrijf Gallup bleek eerder dit jaar dat in 45 procent van de Amerikaanse huishoudens een vuurwapen te vinden is. Er zijn naar schatting 300 miljoen geweren in omloop. Bijna zeventig procent van de 300 miljoen Amerikanen gaf eerder aan wel eens een wapen te hebben afgevuurd. Iedere dag sterven in de Verenigde Staten 34 inwoners doordat ze met een geweer worden neergeschoten.

Waarom is het zo moeilijk voor de politici in Washington iets aan de wapenwet te veranderen?
De National Rifle Association, de nationale wapenlobby, is de rijkste en grootste lobbyclub in de Amerikaanse hoofdstad Washington en heeft enorme politieke invloed. Politici durven mede daarom geen drastische veranderingen in de wapenwet voor te stellen. Bovendien is een minderheid van de Amerikanen, 47 procent, voor een wet die het illegaal maakt semi-automatische vuurwapens te bezitten of te verkopen. Dit percentage neemt ieder jaar af. In de jaren negentig was nog 78 procent van de Amerikanen voor het aanscherpen van de wapenwet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden