Bezinning meer dan ooit nodig in Almere

ALMERE - Amper vijf meter liggen Alexander Merzlov en Bert Flier in de verzorgingstent van elkaar. De Rus uiterlijk zwaar getekend door een aanrijding. De nieuwe Nederlandse kampioen herstellend van onzichtbare pijn die zijn lichaam lange tijd in een horizontale positie dwingt.

Rob Velthuis

De tol die de triatlon in zijn meest extreme versie (de 'hele') eist, lijkt meestal groter dan die uiteindelijk is. De tv-beelden van totale uitputting, die met name in de beginjaren van deze nieuwe sport werden uitgezonden, wekten weerstand bij critici, maar hadden een onweerstaanbare aantrekkingskracht op avonturiers. Twee decennia verder zijn die extremen afgezwakt. De zware duursporten zijn breed geaccepteerd en door betere materialen en trainingsmethoden 'makkelijker' te doen. De aantrekkingskracht is omgekeerd evenredig afgenomen.

Trainen voor de hele triatlon is een aanslag op met name het sociale leven. Toen de eerste Hawaii-gangers begin jaren tachtig atletiektrainer Bob Boverman vroegen hoe ze de voorbereiding op de loodzware combinatie van zwemmen, fietsen en lopen moesten aanpakken, sprak hij niet voor niets van een werklozenproject.

De 'kwart' is bovendien aantrekkelijker geworden, omdat die de olympische status heeft. Almere is daardoor in verwarring gebracht. Was destijds de nieuwe sport in de nieuwe stad een prachtige reclameslogan, nu zit de plaats met een op alle fronten afkalvend evenement. Het aantal deelnemers en vrijwilligers is dramatisch gedaald.

De organisatie realiseert zich dat het tijd is voor bezinning. De eerste stap naar een ander beleid is gezet met het aantrekken van een aantal professionals (onder anderen Boverman). Maar ook die konden een typisch probleem van een structuur die leunt op amateurs niet voorkomen. Een knelpunt dat Merzlov fataal had kunnen worden. Merzlov is zwemspecialist, als junior trainde hij in de Russische selectie met Vladimir Salnikov, grootheid van de 1500 meter. Tijdens triatlons pleegt de atleet uit St.-Petersburg dan ook als eerste uit het water te komen.

Koploper was de 37-jarige profsporter zaterdag nog altijd toen hij na 34 kilometer fietsen de kruising naderde waar twee vrijwilligers het verkeer hadden moeten regelen. Maar ze waren niet komen opdagen. Merzlov ging ervan uit dat de vrouw in de naderende auto weet had van de wedstrijd. De bestuurster wist niet beter dan dat ze voorrang had op de wielrenner.

Uiteindelijk viel de schade mee. Veel schaafwonden op armen en benen, een oog dat door een zwelling onzichtbaar was geworden en duizelingen in het hoofd. En een kapotte fiets uiteraard. Maar van woede over de falende organisatie was bij de beminnelijke Rus niets te bespeuren. Hij zou het mooi vinden als hij ter compensatie een uitnodiging voor volgend jaar zou krijgen.

Triatleten, zo stelt de zaterdag teruggetreden viervoudig Nederlands kampioen Frank Heldoorn vast, zijn veelal geen stuurkunstenaars. Bert Flier, die hem zaterdag afloste als Nederlands beste, weet hoe kwetsbaar de fietsende sporter is. In maart reed hij op de laatste dag van een trainingskamp in Zuid-Afrika met volle vaart op een plots afslaande auto.

De net nieuwe fiets van 10000 gulden was total loss. Erger waren de beschadigde knieën en onderbenen. Twaalf weken werd het meest intensieve revalidatieprogramma gevolgd. Uiteindelijk restten slechts negen weken voor de voorbereiding op Almere. Waarin Flier in Oud-Beijerland met het rijwiel hard onderuit ging en een trainingsfiets werd gestolen.

Negen weken; het bleek met een marge van acht seconden net voldoende om de Nederlandse titel te behalen, al moest hij bijna twaalf minuten toegeven op de winnende Belg Dirk van Gossum. Negen weken was echter onvoldoende om te voorkomen dat het lichaam een marteling onderging. De zondagsrust (Flier heeft daardoor nog nooit een WK gelopen) zal het lid van de Nederlandse hervormde kerk gisteren meer dan ooit als een zegen hebben ervaren. De wetenschappelijk medewerker aan de Erasmus Universiteit had zijn volle concentratie nodig om zichzelf niet in dezelfde gevarenzone te brengen waarin hij in 1999 -ook in Almere- verzeild raakte.

,,Toen raakte ik uitgedroogd. De laatste 21 kilometer mis ik, die vormen een zwart gat. Ik zat tegen coma aan, het was heel riskant. Ik heb later nog eens een video-opname teruggezien. Ik steek een weg over terwijl op twee meter van mijn neus een bus voor me langs suist. Dat heb ik totaal gemist. Dan ben je ver weg.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden