Update

Bezetting Bungehuis voorbij, 46 studenten gearresteerd, UvA wil praten

Aan de gevel van het Bungehuis hangen de eisen van de actievoerders. Beeld anp
Aan de gevel van het Bungehuis hangen de eisen van de actievoerders.Beeld anp

De politie heeft Bungehuis in Amsterdam ontruimd. Dat werd de afgelopen tijd bezet door protesterende studenten. Er zijn 46 studenten gearresteerd, meldt de politie. De betogers verzamelden zich daarna voor het Maagdenhuis. De Universiteit van Amsterdam (UvA) wil het dialoog met de actievoerders opnieuw aangaan.

Op Twitter zeiden actievoerders dat ze door het gebouw verspreid zaten, om het de politie zo iets moeilijker te maken. Iets voor 11.00 uur werden de eersten van hen naar buiten gehaald. Uiteindelijk zijn 46 studenten gearresteerd omdat ze niet vrijwillig het gebouw verlieten. Zij zijn in arrestantenbusjes weggeleid.

In de loop van de dag kwamen veel studenten hun steun betuigen. Sympathiserende studenten verhinderden later op de dag door een sit-in enkele politiebusjes om voor te rijden. Bij het verwijderen van deze mensen zouden enkele opstootjes zijn geweest, melden omstanders op Twitter. De ME besloot daarop de straat verder af te sluiten. Een student raakte gewond toen een paard op zijn voet stond.

De politie is bezig alle posters en papieren die aan de voorkant van het gebouw hingen te verwijderen. "Het gebouw wordt nu volledig schoongemaakt", aldus Trouw-redacteur Laura Van Baars vanochtend. Het is nog niet duidelijk of er vandaag medewerkers naar binnen kunnen.

De studenten liepen na afloop van de ontruiming de Spuistraat uit en verzamelden zich voor het Maagdenhuis, op het Spui in Amsterdam. Vier busjes van de ME volgden ze, maar reden na een aantal minuten weg. De studenten bleven staan. Een aantal van hen sloeg op trommels.

Persconferentie
Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, zei om 15.00 uur in een persconferentie het vreselijk te vinden dat het zover moest komen. "We hebben ons uiterste best gedaan dat te voorkomen."

Volgens Gunning zijn er lange en goede gesprekken gevoerd met de betogers. "Er is een conceptakkoord gemaakt, die door de delegatie studenten mee terug is genomen. Een deel van hen kon zich daar niet in vinden. Daarom was er geen ruimte meer om met het gesprek door te gaan."

Het is spijtig dat de indruk is ontstaan dat de UvA niet wilde praten, aldus de voorzitter. "Wij wilden praten, maar niet in het Bungehuis. Wij wilden ook wel degelijk toegeven, alleen niet op stel en sprong, niet zonder overleg en instemming met andere organen. Er zijn veel werkgroepen aan het werk en dat werk van tafel schuiven zou niet juist zijn."

De gesprekken worden wel aangegaan, aldus Gunning. "Donderdag wordt de agenda vastgesteld. Daar wil ik het graag over de inhoud hebben. Ik ben het eens met de studenten dat bijvoorbeeld het rendementsdenken wel ter discussie moet worden gesteld. Ik had samen met de bezetters de discussie over de vormgeving van de universiteit willen aangaan. We gaan wel door met de debatrondes en we nodigen de studenten uit. Maar we hadden ze liever als medegastheer gehad."

Protestmars
De studenten hebben aangegeven niet te stoppen met protestacties tegen de bezuinigingen. Vijf studentenorganisaties organiseren woensdag om 17.00 uur een protestmars. Deze mars, met als doel een democratischere universiteit, begint bij het Bungehuis.

Ontruiming
Burgemeester Eberhard van der Laan kondigde maandagavond, na mislukt overleg met de actievoerders, al aan dat de ontruiming 'spoedig' zou beginnen. Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA), een delegatie van de actievoerders en de burgemeester spraken maandag drie uur met elkaar zonder tot een compromis te komen.

Volgens de studenten is het UvA-bestuur op geen enkele manier tegemoet gekomen aan hun eisen. Het aanbod van het UvA-bestuur om een Festival der Wetenschappen te organiseren over de gang van zaken op de universiteit, is volgens een deelneemster aan het overleg te vrijblijvend omdat de uitkomsten 'zonder invloed op het beleid' zouden zijn.

Openbaar debat
Voorzitter Louise Gunning van het college van bestuur zei gisteren het 'enorm te betreuren' dat de actievoerders niet zijn ingegaan op het voorstel. Zij wil het openbaar debat nu zonder hen organiseren en daarbij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Kamerleden, studentenorganisaties en andere universiteiten betrekken. Zij wijst erop dat sommige eisen van de studenten betrekking hebben op onderwerpen die in de wet zijn geregeld en waarover in Den Haag wordt beslist.

Het Bungehuis, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, werd al meer dan een week bezet door studenten en docenten die meer inspraak en democratie eisen. De UvA spande een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen en kreeg gelijk van de rechter. Die bepaalde donderdag dat de studenten moesten vertrekken en dat ze 1000 euro boete per dag moesten betalen als ze dat niet deden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden