Bezetters Bungehuis blijven, ook na aflopen ultimatum

De ingang van het Bungehuis op de Spuistraat in Amsterdam is gebarricadeerd. Beeld anp
De ingang van het Bungehuis op de Spuistraat in Amsterdam is gebarricadeerd.Beeld anp

Al meer dan honderd uur bezetten ze het Bungehuis, een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA): boze studenten die willen dat de UvA democratischer moet worden. Om 12.00 uur moesten ze eruit, maar ze gingen niet. De UvA heeft een kort geding aangespannen.

Kick Hommes

Wie bezetten het pand?
De ongeveer honderd studenten die het pand van de faculteit der geesteswetenschappen bezetten, hebben zich verenigd onder de vlag van de 'Nieuwe Universiteit'. Zij verstopten zich donderdagavond in het Bungehuis en barricadeeren 's nachts de deuren met stoelen en tafels. Medewerkers konden daardoor vrijdag het Bungehuis niet meer in. Wie nu nog het pand in wil, moet er via een raam inklimmen.

Waarom voeren de betogers nu actie?
De actievoerders verzetten zich vooral tegen de bezuinigingsplannen van de UvA. Voor 2018 moet de UvA de begroting van de faculteit Geesteswetenschappen van 82 miljoen met zeven miljoen hebben verlaagd. Hierdoor verdwijnt een groot aantal voltijdsbanen.

Een groot pijnpunt voor de actievoerders is de bezuinigingsopzet van de faculteit geesteswetenschappen, het zogenoemde 'Profiel 2016'. In dit concept verdwijnen specifieke kleine talenstudies en komt er een gezamenlijke propedeuse voor studenten geesteswetenschappen. Pogingen van studenten en docenten om dit plan van tafel te krijgen, hebben tot nu toe niets opgeleverd.

De actievoerders vinden dat de UvA democratischer moet opereren. Volgens hen moeten studenten en hoogleraren kunnen meebeslissen over de benoeming van het bestuur en moet er meer openheid komen in het financiële beleid van de UvA. Andere eisen zijn dat de sollicitatieprocedure voor een masteropleiding wordt afgeschaft en dat de cateringscontracten worden stopgezet, zo blijkt uit een eisenpakket.

Een vrouw probeert door het raam het Bungehuis binnen te gaan. Beeld ANP
Een vrouw probeert door het raam het Bungehuis binnen te gaan.Beeld ANP

Worden de actievoerders gesteund?
Een groep van 22 docenten en wetenschappers heeft zich achter de ideeën van de betogers geschaard, maar niet achter de bezetting zelf. Dat deden ze in een ondertekende verklaring. Ook de groep Humanities Rally, waarin zowel studenten als docenten zitten, steunt de actie.

Zit er schot in de onderhandelingen met de UvA?
Nee, de onderhandelingen lopen vast. De UvA heeft de actievoerders uitgenodigd om te praten over de nieuwe plannen, op voorwaarde dat de actievoerders het Bungehuis zouden verlaten. Op die eis gaan de betogers niet in. Zij vinden dat ze met het opgeven van het Bungehuis een drukmiddel kwijtraken.

Waarom zijn de studenten nog niet verwijderd?
Dat kan niet zo makkelijk. Het verschil tussen kraken en bezetten van een pand is namelijk groot. In het Parool legde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vandaag uit dat de studenten op deze manier demonstereren, een recht in Nederland. "Het heeft niets te maken met kraken. Dat doe je om leegstand aan de kaak te stellen of om woonruimte te vinden. Dat is niet het doel van de bezetting van het Bungehuis. Er wordt nu overlegd tussen politie, het OM, de gemeente en de UvA.'

Wat kan er gaan gebeuren?
Om 12.00 uur liep het ultimatum van de UvA af. De universiteit heeft een kort geding aanspannen. De verwachting is dat de rechter deze week nog beslist of het gebouw mag worden ontruimd. De kans daarop lijkt aanwezig, omdat het Bungehuis actief gebruikt moet worden voor colleges. De actievoerders zeiden maandag tegen de NOS dat ze zich klaarmaken voor een ontruiming door de politie. "We hebben zeker nog leuke verrassingen", aldus een actievoerder.



Trouw-redacteur Laura van Baars klom door een raam om in het Bungehuis te komen:

"Het is een grote bende binnen. Op dit moment zijn er zo'n veertig actievoerders, maar de hele dag komen er mensen door het raam. In de avonden is het meestal wel drukker.

"Zo'n zes verschillende actiegroepjes hebben zich verenigd als de Nieuwe Universiteit. Het zijn studenten uit verschillende studierichtingen, niet alleen maar van de faculteit der geesteswetenschappen. Er zijn zelfs studenten van de Vrije Universiteit bij. En ze zijn niet van plan weg te gaan."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden