Bewoond huis gekraakt door gat in de Belgische wet

Terwijl de eigenaren in Vietnam zaten kraakte een groep Roma hun nieuw gekochte huis in Gent.Beeld Photo News

Pol de Roo en Sarah Braeye zaten voor hun werk in Vietnam toen de buurvrouw belde: een groep Roma had hun nieuw gekochte huis in Gent betrokken. Ze hoorde getimmer en er liepen mannen met planken in en uit.

Geschrokken nam het stel contact op met de politie. Die maakte weliswaar een proces-verbaal op van de inbraak, maar kon verder niks doen: kraken is niet strafbaar in België. De twee Roma-gezinnen - zes volwassenen, vijf kinderen en een hond - zijn nu de bewoners van het pand. En bewoners moet je in principe met rust laten.

Alleen wanneer er mensen in nood zijn of met een gerechtelijk bevel kan de politie ingrijpen. Die beloofde wel een oogje in het zeil te houden.

Intussen loopt de energierekening op en maakt het stel zich zorgen over de meubels en de verouderde kachel in het huis.

Radeloos schreven ze een bericht op Facebook. Dat leverde behalve een berg steunbetuigingen een nieuw probleem op: bedreigingen aan het adres van de krakende gezinnen. Reaguurders adviseerden om 'een stinkbom' naar binnen te gooien of de boel 'in de fik' te steken.

Haat

Dat was nu ook weer niet de bedoeling. 'We betreuren de groeiende haat in onze samenleving en hebben ons eerste facebookbericht verwijderd omdat we de Roma niet in gevaar willen brengen', benadrukte het koppel in een tweede bericht. 'Het is schrijnend dat arme mensen zoals die Roma andermans huis moeten inpalmen om onderdak te vinden. Zij zijn evenveel slachtoffer als wij.'

De Roma-gezinnen bleken zich op hun beurt van geen kwaad bewust. Zij betaalden 150 euro huur voor het statige pand aan een Kosovaarse tussenpersoon die claimde de eigenaar te zijn.

Wetsvoorstel

In een interview met Het Laatste Nieuws beloofde de mater familias het huis netjes te houden en te zullen vertrekken wanneer het Gentse stel terugkomt uit het buitenland.

Rechtse polici spraken over de 'Kafkaiaanse toestanden'. De Roo en Braeye zijn niet de eersten die terwijl zij van huis zijn voor onaangename verrassingen komen te staan. Een oudere dame die enkele weken was opgenomen in het ziekenhuis, had onlangs hetzelfde probleem.

Dat gaat veranderen heeft de Belgische regering besloten. Nog voor de paasvakantie, begin april, wil zij een wetsvoorstel door het parlement loodsen waarin kraken strafbaar wordt.

Eigenaars kunnen dan een klacht indienen bij de politie waarna krakers binnen tien dagen uitgezet kunnen worden. Bij verzet of weigering riskeren ze acht dagen tot een jaar celstraf.

Critici vragen zich af of de nieuwe wet zin heeft. Rechters mogen krakers nog steeds enige tijd geven om te vertrekken.

Ook het Gentse stel is nog niet van zijn bewoners af. In kort geding besliste een rechter dat de Roma twee weken krijgen om te vertrekken. Maar die zien dat niet zitten zolang zij geen nieuwe woonruimte hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden