Bewoners wijk Spangen dreigen met harde acties

Van een onzer verslaggevers ROTTERDAM - Bewoners van de Rotterdamse wijk Spangen hebben burgemeester Bram Peper en de korpsleiding met harde acties gedreigd, wanneer niet vóór 1 april een einde wordt gemaakt aan de drugsoverlast in de wijk.

De bewoners, verenigd in de 'kerngroep Spangen drugsvrij', zeggen onder meer dealpanden te zullen bestormen, als niet snel maatregelen worden genomen. Ondanks de actie Victor, afgelopen zomer ingezet door de politie en bedoeld om een einde te maken aan de drugsoverlast in Rotterdam, zijn in Spangen nog steeds tientallen dealers actief. Hun klanten zijn voornamelijk Franse drugstoeristen, die gebruik maken van auto's met Nederlandse kentekens en gehuurde busjes.

Volgens woordvoerster Annie Verdoold van de kerngroep is Spangen sinds enkele maanden weer 'onleefbaar'. “We zijn terug bij de situatie, zoals die voor 'Victor' was. Er zijn leden van de kerngroep die de dealpanden nu zelf willen ingaan. Als dat gebeurt, vallen er gewonden of nog erger. Ik weet dat mensen van ons zich aan het bewapenen zijn en met de portofoon onder het kussen slapen, om in geval van nood anderen snel te kunnen waarschuwen. De afgelopen tijd hebben zich bovendien verscheidene incidenten voorgedaan, die de sfeer grimmig maken.”

Een gesprek dat Verdoold afgelopen week met Peper en ook vertegenwoordigers van de politie had, heeft volgens haar niets opgeleverd. “Concrete toezeggingen zijn niet gedaan. Een alternatief zou zijn dat we de gordijnen sluiten en de kinderen van de straat houden. Daar trappen wij niet in. De verantwoordelijkheid ligt bij de overheid die ons in de kou laat staan. Maar ook de regering, die de politie te weinig bevoegdheden geeft om krachtig op te treden, treft schuld. Burgers worden door de laksheid van de overheid gedwongen te kiezen. Of het heft in eigen hand nemen, of de situatie nemen zoals die is. Dan maar het eerste, is de stemming in Spangen.”

De kerngroep heeft Peper een lijst van adressen van enkele tientallen dealpanden overhandigd. Een aantal daarvan staat op de nominatie te worden gesloten, aldus de woordvoerster van de burgemeester. Andere, op de lijst aangegeven panden bleken bij de politie onbekend en vergen nader onderzoek. Volgens de woordvoerster van Peper wreekt zich vooral het gebrek aan dag- en nachtopvang voor verslaafden. “Er wordt samen met de deelgemeenten hard gewerkt aan verbetering van die situatie, maar het realiseren ervan vergt veel tijd. De strijd tegen de drugsoverlast kan nu eenmaal niet in één zomer en een herfst worden beslecht.”

Op het Rotterdamse stadhuis wordt overigens onderkend dat, ondanks de actie Victor, de drugstoeristen uit omliggende landen nog steeds veel overlast in de wijken zorgen. “Meer dan voorheen rijden ze in auto's met een Nederlands kenteken en maken op weg naar Rotterdam gebruik van binnenwegen. Zij verplaatsen zich bovendien voortdurend van de ene naar de andere wijk, hetgeen de aanpak bemoeilijkt. Voor iedere oplossing is er wel een nieuw probleem.”

De resultaten van Victor, die tot nu toe over heel Rotterdam bijna 4000 aanhoudingen heeft opgeleverd, worden momenteel geëvalueerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden