Bewoners vrezen nieuw ’Amelisweerd’

Het gebied rond landgoed Haarzuilens, waar wellicht een snelweg wordt aangelegd, is de afgelopen tien jaar ontwikkeld ten behoeve van groen en recreatie. (FOTO WERRY CRONE, TROUW) Beeld
Het gebied rond landgoed Haarzuilens, waar wellicht een snelweg wordt aangelegd, is de afgelopen tien jaar ontwikkeld ten behoeve van groen en recreatie. (FOTO WERRY CRONE, TROUW)

Een nieuwe snelweg bij Utrecht zou het landgoed Haarzuilens weleens kunnen doorsnijden. Natuurbeschermers en bewoners zijn tegen.

Een kloek bord vestigt de aandacht van fietsers en wandelaars op de ’recreatie en natuur in ontwikkeling’. Idyllische foto’s laten zien dat het op landgoed Haarzuilens goed toeven zal zijn.

Nu al is het gebied in trek bij bewoners van Leidsche Rijn Utrecht, de grootste Vinex-locatie van Nederland. Zeker in het weekeinde wordt er volop gefietst en gewandeld op de polderwegen en bospaden rond kasteel Haarzuilens en gezwommen in de Haarrijnse Plas. Veel Leidsche Rijners hebben bij de koop van hun huis laten meewegen dat er dichtbij veel natuur is, die nog mooier en afwisselender zal zijn als de landinrichting Haarzuilens klaar is.

„Daarmee zijn mensen naar Leidsche Rijn gelokt’’, zegt Vleutenaar Paul Klein Obbink. „Maar als hier een snelweg wordt aangelegd, blijft er voor recreatie niets over van wat de bewoners is voorgehouden.” De kans bestaat dat in het groene gebied tussen Vleuten en Haarzuilens een nieuwe snelweg wordt aangelegd om de A2 (Utrecht-Amsterdam) en de A12 (Utrecht-Den Haag) met elkaar te verbinden.

Eind oktober moet blijken of de vrees van het inderhaast opgerichte actiecomité ’Snel weg met de snelweg’ gegrond is. Dan maken de regionale en lokale Utrechtse overheden tijdens een overleg met minister Eurlings van verkeer bekend naar welke variant hun voorkeur uitgaat (zie kader). Klein Obbink: „Veel mensen hier denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. ’Dat zal toch niet waar zijn’, dat is een beetje de sfeer.”

Het is hetzelfde ongeloof dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw heerste rond het plan van Rijkswaterstaat om ten oosten van Utrecht dwars door het landgoed Amelisweerd een nieuwe snelweg aan te leggen. Actievoerders wisten uiteindelijk te bereiken dat de A27 verdiept en aan de rand van Amelisweerd werd aangelegd, maar de weg kwam er even goed. Dat is voor ’Snel weg met de snelweg’ een schrikbeeld. „Daarom willen we samen met natuur- en milieuorganisaties de overheden nu al duidelijk maken dat een snelweg tussen Vleuten en Haarzuilens ondenkbaar en onbestaanbaar is”, zegt Klein Obbink.

De snelweg zou parallel aan de Joostenlaan komen te liggen, uitgerekend een laan die vanwege rust en veiligheid autovrij is gemaakt. Het weidse uitzicht stopt bij de A2, waarover halverwege de middag auto’s traag voorbij rijden. Het is voor actievoerder Klein Obbink de vraag of een nieuwe verbinding met de A12 wel nodig is. „De A2 wordt verbreed naar tien banen. Dan zullen er nauwelijks nog files zijn. Nieuwe technieken maken het mogelijk om snelwegen veel beter te benutten.”

Het actiecomité heeft een invloedrijke medestander: Natuurmonumenten, eigenaar van landgoed Haarzuilens. Natuurmonumenten wacht de keuze af, maar is hoe dan ook ’faliekant tegen’ deze snelweg. Woordvoerder Robert Moens: „Dat zou eeuwig zonde zijn van het prachtige landschap. Als de overheid hiermee verder gaat, kan ze op serieuze weerstand rekenen.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden