Bewoners steunen Greenpeace

eemshaven – Ze zouden blijven zitten tot Essent de bouw van de RWE-kolencentrale definitief zou stoppen. Maar na twee nachten heeft Greenpeace het RWE-bouwterrein in de Groningse Eemshaven weer verlaten. Het barre winterweer speelde de dertig activisten die dinsdag een bezetting begonnen parten. Elf actievoerders die in hijskranen waren geklommen waren gisterochtend de laatsten die het protest tegen „de grootste en meest vervuilende kolencentrale van Nederland” opgaven. Geen van hen werd gearresteerd, maar Greenpeace houdt wel rekening met de nodige boetes.

Alpinist en Greenpeace-campagnevoerder Florian van Olden had de spannendste plek. In de nacht van dinsdag op woensdag bungelden hij en nog een demonstrant in een tentje tussen de kranen, los van de grond, boven de bouwput, op zo’n zeventig meter hoogte. „We hadden onze helmen afgedaan, als we waren neergestort waren we hoe dan ook gespiest door uitstekende betonpunten.” De tweede nacht voegden de twee zich, uit angst voor de almaar aanwakkerende wind, bij negen collega’s in een hijskraan.

Van Olden (36) klimt al vijftien jaar voor Greenpeace: tegen kerncentrales, op olietankers, of de Mont Blanc op tegen nucleaire proeven. Hij noemt de actie in de Eemshaven de tot dusver meest unieke en logistiek ingewikkelde. Dat er na twee dagen al een eind aankwam, en dat Essent de bouw maar een paar uur staakte, voelt niet als een afgang. Het protest tegen „die smerige centrale die niet van deze tijd is” gaat stapje voor stapje. „Dit was de derde keer dat we er voor de deur stonden en ze kunnen ons elk moment weer verwachten.”

Een stoet van zo’n tweehonderd medestanders uit de buurt verraste de actievoerders woensdagavond met een fakkeloptocht. „Kippevel toen ze de hoek omkwamen”, aldus Van Olden. Volgens Greenpeace heeft de actie ook tot een stormloop op de website stop-of-ik-zeg-op geleid. Klanten van Essent en Nuon kunnen daar een handtekening zetten om hun energieleverancier te bewegen af te zien van het bouwen van kolencentrales. Meer dan vijfendertigduizend mensen tekenden al.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden