Bewoners Spangen dreigen met een hete drugszomer

Van een onzer verslaggeefsters ROTTERDAM - Net als twee jaar geleden dreigt er weer een hete drugszomer in de Rotterdamse wijk Spangen. Deze waarschuwing uit de kerngroep Spangen Drugsvrij.

De eerste signalen dat de wijkbewoners de overlast van dealers en drugstoeristen zat zijn, kwamen dit weekeinde. Woedende Spangenaren mishandelden twee Belgische en twee Franse drugstoeristen en vernielden hun auto's. Ook de auto van een Franse aerobic-lerares, door de bewoners ten onrechte aangezien voor een drugstoeriste, werd zwaar beschadigd.

De politie noemt de actie van de bewoners volstrekt ontoelaatbaar. “Het kan niet zo zijn dat burgers het recht in eigen hand nemen”, zegt woordvoerder G. de Jong. Voor de politie staat vast, dat inwoners van Spangen de mishandelingen hebben gepleegd, hoewel er geen arrestaties zijn gepleegd. Woordvoerster Annie Verdoold van Spangen Drugsvrij weet niet om welke bewoners het gaat. “In ieder geval hebben ze gehandeld buiten de kerngroep om.”

Verdoold wil de woede-uitbarsing van de Spangenaren niet goedpraten, maar ze heeft er wel begrip voor. Na een periode van betrekkelijke rust beginnen de dealers weer brutaler te worden. “De politie doet er veel aan, maar het is niet genoeg. De dealers blijven proberen hier een poot aan de grond te houden. Vrijdagavond heeft de politie nog een paar drugspanden gesloten, maar één ervan was vanochtend (maandag - red.) al weer open. Ze zetten er gewoon een andere huurder in die vrolijk verder gaat met het verkopen van drugs. Het wordt tijd dat de overheid haast maakt met nieuwe wetgeving, die het mogelijk maakt drugspanden na sluiting meteen te onteigenen.”

Twee jaar geleden liep de situatie in Spangen volstrekt uit de hand. Bewoners blokkeerden toen de toevoerwegen naar de wijk. Elke auto met een Belgisch of Frans kenteken werd belaagd. Het massale volksverzet tegen het drugstoerisme had wel resultaat: met de actie 'Victor' begon de politie een grootscheepse klopjacht op dealers en overlastgevende verslaafden in de oude volkswijken, in met name het westen van de stad. Drugspanden werden dichtgetimmerd. Het fellere optreden van de politie leidde tot een aanzienlijke daling van het aantal buitenlandse drugstoeristen in Rotterdam. Maar de politie erkent dat ze geen moment kan verslappen en dat de strijd tegen de drugsoverlast een zaak van zeer lange adem is.

Ook afgelopen vrijdagavond was de politie in Spangen in het kader van 'Victor'. Annie Verdoold: “Toevallig had de kerngroep die avond ook een actie gepland op dezelfde plaats. Onze mensen zouden hinderlijk heen en weer gaan lopen voor een paar drugspanden op de Mathenesserdijk om drugstoeristen en dealers af te schrikken. De politie heeft toen onze mensen weggestuurd op een manier die geen pas geeft. Agenten te paard reden gewoon op de burgers in, kinderen werden tegen hekken geduwd, één man is meegesleurd door een agent te paard. En dat allemaal onder het oog van een stelletje dealers. Die stonden van enige afstand onze mensen uit te lachen.”

Verdoold sluit niet uit, dat deze “overspannen” reactie van de politie een aantal bewoners te veel is geworden. Later op de avond werd een auto met een Frans kenteken vernield. De automobiliste, een Française die een aerobictraining kwam geven in Spangen, had volgens de politie niets met drugs te maken. Zondag was het opnieuw raak: toen molesteerden ongeveer dertig inwoners van Spangen twee Belgische en twee Franse drugstoeristen. De politie neemt het “eigen rechter spelen” van de wijkbewoners hoog op. Woordvoerder De Jong: “We vinden het prima als de bewoners met de politie samenwerken, maar dit kan niet.”

De beschuldiging van Verdoold dat de politie de agressie zelf heeft “uitgelokt”, gaat de politie te ver. “We onderzoeken nog wat er precies is gebeurd. Ook als blijkt dat agenten onzorgvuldig zijn opgetreden tegen burgers, mag dat geen vrijbrief zijn om zelf geweld toe te passen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden