Bewoners Peking ontdekken zelf de waarheid over luchtvervuiling

Een vrijwilliger van Green Beagle meet de luchtkwaliteit vlakbij een afvalverbrandingsinstallatie in Peking. Beeld ap
Een vrijwilliger van Green Beagle meet de luchtkwaliteit vlakbij een afvalverbrandingsinstallatie in Peking.Beeld ap

De Chinese regering houdt alle gegevens over fijnstof in de atmosfeer geheim. Maar sommige hoofdstedelingen, die menen het recht te hebben te weten hoe vervuild de lucht in Peking nu werkelijk is, meten zelf de vervuiling en zetten de gegevens op internet.

De Chinese hoofdstad is regelmatig bedekt onder een gelige wolk. Gebouwen een paar straten verderop zijn nauwelijks te zien. Maar de officiële rapportages over de luchtkwaliteit noemen de vervuiling 'licht'.

Green Beagle
Gewapend met een apparaat dat eruit ziet als een oude transistorradio, meten de hoofdstedelingen zelf de vervuiling. 'Als mensen weten hoe slecht de luchtkwaliteit is, zijn ze eerder geneigd actie te ondernemen', zegt Wang Qiuxia, een onderzoeker van de lokale milieuorganisatie Green Beagle, tegen persbureau AP.

Green Beagle leert bewoners van Peking hoe ze fijnstof moeten meten in de atmosfeer. De onderzoekers rekruteren burgers die het meetapparaat een week willen lenen om thuis, in hun buurt of op kantoor de luchtkwaliteit te meten. In ruil daarvoor krijgt de organisatie de gegevens om op haar website te plaatsen. De missie van Green Beagle is om mensen bewust te maken van het gevaar van milieuvervuiling en het milieu in China te verbeteren.

Hoger dan meetbaar
Uit gegevens van de Amerikaanse ambassade blijkt dat de luchtkwaliteit veel slechter is dan de Chinese overheid het afschildert. Tussen zondagmiddag en maandagmiddag, toen honderden vluchten op het vliegveld in Peking waren gecanceld vanwege slecht zicht, noemde de ambassade het fijnstofgehalte 'risicovol' tot 'hoger dan meetbaar'. De vervuiling overschreed de mate waarop de Amerikanen het konden meten.

Een reden dat de Chinese overheid de luchtkwaliteit veel beter beoordeelt dan de Amerikaanse ambassade is doordat China fijnstof niet opneemt in zijn gegevens. Het ministerie van Milieu heeft aangekondigd wel rekening te gaan houden met fijnstof in nieuwe luchtkwaliteitsmaatstaven, maar niet vóór 2016. 'De overheid is altijd bang dat er onrust ontstaat als het de waarheid vertelt', zegt Feng Yongfeng, een journalist en de oprichter van Green Beagle, tegen AP. 'Maar of je het nu vertelt of niet, het gevaar blijft.'

Rebels
Gegevens over luchtvervuiling op internet zetten is niet illegaal. Maar de overheid trotseren wordt gezien als rebels. In het verleden zijn er mensen in de gevangenis gegooid voor het lekken van economische data van de overheid, vóórdat ze de informatie vrijgaven.

In november maakte Green Beagle bekend dat de lucht in restaurants in Peking zeer vervuild is, ondanks een rookverbod. 'De luchtkwaliteit in rookvrije restaurants zijn gevaarlijke voor mensen die gevoelig zijn voor een vervuilde lucht', aldus Feng tegen Chinese media. 'In restaurants zonder rookverbod is de lucht voor iedereen zeer ongezond.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden