Bewoners op daken, waterslangen op straat

Terwijl de orkaan Katrina de aftocht blaast als een gewone storm, nemende Amerikaanse staten Louisiana en Mississippi de schade op.

Hoeveel slachtoffers de orkaan heeft gemaakt wordt pas langzaamduidelijk. Een woordvoerder zei te vrezen dat Katrina meer slachtoffersheeft gemaakt dan de orkaan Camille in 1969, toen tweehonderd mensen in destaten Louisiana en Mississippi het leven lieten. Pas als het waterweggepompt is kunnen de autoriteiten elk huis controleren. Pas dan zal ookduidelijk worden hoe groot de materiële schade is in de getroffenzuidelijke staten.

De dag na Katrina was de dag van de verhalen. Over de man die hetSuperdome stadion niet in kwam, omdat hij zijn kat bij zich had. Over detienduizend die daar wel in verbleven, en hoe warm en benauwd ze het haddentoen de stroom uitviel en de airconditioning dus niet meer werkte. Over deman die maar op een surfplank door zijn huis ging varen uiteindelijk vanuitde zolder een gat naar buiten moest hakken. Honderden mensen zaten gisterennog in bomen en op daken, wachtend op redding en denkend aan de giftigewaterslangen die nu de straat als leefgebied hebben.

Want de orkaan mag dan op het laatste moment van koers zijn veranderden New Orleans hebben gemist, rampzalig is de situatie wel in de stad ende wijde omtrek. Daar droeg natuurlijk de harde wind aan bij, maar vooralde stormvloed die tot anderhalve kilometer landinwaarts kwam.

In New Orleans, dat onder de zeespiegel ligt, steeg het watergisteravond nog steeds, na het breken van enkele dijken. Volgens deburgemeester staat tachtig procent van de stad onder water. De 3,25 miljardeuro voor een renovatie van de binnenstad lijken weggegooid geld te zijngeweest. Het zal weken duren voor het water is weggepompt, en eveneensweken voordat drie miljoen mensen weer elektriciteit hebben.

Maar in de pittoreske oude Franse wijk trof een verslaggever van deMiami Herald de daar bijna verplichte vrolijkheid aan. In de straten vielte lopen, als je zo nu en dan over omgewaaide bomen of stapels afgewaaidedakpannen klom. En één café, Johnny White's op Bourbon Street, wasgewoon opengebleven. Misschien, dacht de baas van het concurrerende caféSnooks, waren de klanten zo dronken geraakt dat ze niets van het weerhadden gemerkt. En de rommel - die wordt in de Franse wijk normaalgesproken gebruikt om de gezelligheid van de avond ervoor aan af te meten.En volgens buurtbewoner Ken McCorkle is het na Mardi Gras, het carnaval,altijd nog erger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden