'Bewoners komen nu naar ons toe'

Den Haag stelt 25 extra stadswachten aan, die nauw samenwerken met de politie

Een oude man komt met zijn rollator wijkagente Priscilla van Delft en stadswacht Ruud Bousché in de Haagse wijk Mariahoeve tegemoet. Hij vertelt dat zijn nieuwe trui uit zijn kamer in het verzorgingshuis is gestolen. "Daar gaan we natuurlijk wat aan doen. Meneer, als ik uw trui vindt, kom ik hem persoonlijk aan u terugbrengen", zegt de politievrouw. "Ik moet vandaag toch nog even in het verzorgingshuis langs, dan zal ik het meteen bespreken." Waarop de man zegt: "Doet u alstublieft uw best, want het was zo'n mooie trui."

Hoewel dit een zaak is voor het verzorgingshuis en de politie, is het effect van zichtbaarheid op straat meteen duidelijk. De man kwam zelf naar het duo toe en vertelde zijn verhaal. "Dat is wat je wilt", zegt Van Delft, "want als de bewoners naar ons toe komen, hebben wij een beter beeld van de problemen. Daarbij geeft dat aan dat burgers ook weer vertrouwen krijgen in politie en gemeente."

'Politie en stadswacht schouder aan schouder voor leefbaarheid', dat is het motto van de zogeheten 'Haagse aanpak' van de politie Haaglanden en de gemeentelijke dienst handhaving en toezicht. Deze donderdagmiddag presenteert wethouder Sander Dekker (VVD, stadsbeheer, financiën) op het politiebureau Overbosch in Mariahoeve een pilotproject aan minister Ivo Opstelten (VVD, veiligheid en justitie).

In dat project werken de stadswachten nauw samen met de politie, onder meer door samen te surveilleren, maar ook door in het politiebureau kantoor te houden. Dat gebeurt nu voorlopig alleen nog in de wijken Mariahoeve en Segbroek. De resultaten zijn tot nu toe positief, zegt Dekker. De overlast is volgens de cijfers van de gemeente en politie afgenomen, er ligt minder rommel op straat, waarmee de leefbaarheid is vergroot.

Ondanks de bezuinigingen heeft Den Haag vijfentwintig extra stadswachten aangesteld. Hun taak is de leefbaarheid te bewaren. Zij gaan over zwerfvuil, hondenpoep en overlast van bijvoorbeeld rondhangende jeugd en mogen bekeuringen uitschrijven.

Ook zijn inmiddels meer strafrechtelijke overtredingen geregistreerd dan voorheen. De verwachting is dat de in totaal 125 stadswachten dit jaar waarschijnlijk alleen al 120.000 overtredingen zullen noteren, vertelt Dorothée Meijer, hoofd handhaving en toezicht van de gemeente Den Haag.

"De meerwaarde van de samenwerking tussen de politie en stadswachten is dat ze elkaar beter kunnen vinden, ze leren van elkaar en burgers worden bij een probleem niet meer van de ene dienst naar de andere gestuurd. Met de samenwerking zijn bovendien de lijnen korter, waardoor sneller onderling informatie wordt uitgewisseld", zegt wethouder Dekker.

In het wijkpark De Horst in Mariahoeve zit een man altijd op een bankje. Hij zit stil voor zich uit te staren. Stadswachten begroeten hem altijd als ze langs lopen. Hij veroorzaakt geen enkele overlast, maar ze willen wel graag weten hoe het met hem gaat. Dan komt hij steevast met hetzelfde antwoord: "Ik zit liever hier dan op mijn balkon."

De gemeentehandhavers knikken naar de man en lopen rustig door naar een groepje jongeren dat zich ook in het parkje ophoudt. Ze hebben blikjes frisdrank bij zich. De stadswachten gaan ernaar toe en maken een praatje.

Ze laten de jongens even weten waar de vuilnisbakken zijn, zodat ze hun lege blikjes daar in kunnen gooien. De jongens knikken instemmend.

'Geen gemeentekorps'
De gemeentelijke handhavers krijgen steeds meer verantwoordelijkheden. "Daardoor is de angst ontstaan dat er zo kleine gemeentepolitiekorpsjes ontstaan. Maar dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling", zegt minister Opstelten.

"De politie houdt de regie, altijd. Maar dat de politie goed samenwerkt met de stadswachten is alleen maar positief. Dat voorkomt de tweedeling tussen de agenten en de wachten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden