Bewoners in onzekerheid: welke van de twee Zeeuwse kerken wordt verkocht?

De kerk in Hansweert. Beeld Maikel Samuels
De kerk in Hansweert.Beeld Maikel Samuels

De Zeeuwse protestantse gemeente Hansweert-Schore kan het niet meer opbrengen: het onderhoud van twéé kerken is te zwaar. De markt bepaalt welk gebouw wordt verkocht.

Orkun Akinci

Iets meer dan twee kilometer scheiden de kerken van de Zeeuwse dorpen Hansweert en Schore van elkaar. De ene zondag ontmoeten de hervormde gelovigen elkaar in de huiselijke kerk van Hansweert, de andere keer trekken ze naar het monumentale gebedshuis in Schore. Met 35 zijn ze nog ongeveer, overwegend ouderen. Natuurlijk verloop maakt hun groep elk jaar kleiner. Van jeugdige aanwas moeten ze het allang niet meer hebben, een enkeling daargelaten. Afgelopen week nam de gemeente daarom afscheid van de kindernevendienst. Dat die ooit terugkeert, lijkt erg onwaarschijnlijk.

Vier jaar geleden besloot de kerkenraad om beide kerken op Zuid-Beveland in de stille verkoop te doen, met de restrictie dat er maar één daadwerkelijk mag worden verkocht. Met de verkoop van de ene kerk kan voorlopig het onderhoud van de andere worden gefinancierd. De interesse die er tot nu toe was, leidde steeds tot niets. Vandaar dat nu is gekozen voor een openbare inschrijving. Die sluit vandaag. "Ik verwacht wel iets, we hadden deze week nog een serieuze bezichtiging", zegt kerkrentmeester Peter Nieuwenhuyzen hoopvol. "Maar tijdens de kijkdag bleef het volledig stil. Dat was wel teleurstellend."

Welke van de twee gebouwen van de hand gaat, is de gemeente om het even. Nieuwenhuyzen: "We kunnen niet kiezen en wachten daarom af wat de markt doet. Eigenlijk is het appels met peren vergelijken, het zijn zulke verschillende kerken. Natuurlijk zijn er individuele voorkeuren. De een kijkt er pragmatisch tegenaan, een ander laat zich daarbij emotioneel leiden. Zelf heb ik ook een lichte voorkeur, maar die spreek ik liever niet uit."

Bed & Breakfast

Vanuit haar woonkamer in Schore heeft de 89-jarige mevrouw Schoo prachtig zicht op de kerk van Schore. Ze hoopt dat juist deze wordt verkocht. De belangrijkste reden: het is zo donker in haar huis. "Ze snoeien de bomen in de kerktuin volgens mij al jaren niet meer, ik hoop dat een nieuwe eigenaar daar wel geld voor heeft." Een idee voor een nieuwe bestemming heeft mevrouw Schoo ook al. "Een bed & breakfast lijkt me heel leuk. Wist u dat dat heel erg in is tegenwoordig?"

Wat Nieuwenhuyzen betreft, behoort zo'n oplossing zeker tot de mogelijkheden. "Er zijn voor beide gebouwen al diverse opties de revue gepasseerd: een speciaalzaak, kinderdagverblijf, restaurant, coachingsruimte, appartementen. Op zich allemaal prima. Wij houden de maatschappelijke functie zeker in het oog. Een dancing kun je de omgeving niet aandoen, dan houden we de verkoop tegen." Maar even concreet, wat kost zo'n kerk? Nieuwenhuyzen: "Die bedragen staan in verzegelde enveloppen die bij onze adviseur liggen. Misschien valt het de meeste mensen wel mee. Je hoeft er in elk geval geen vele tonnen voor te betalen."

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Het interieur van de kerk in Schore. Beeld Maikel Samuels
Het interieur van de kerk in Schore.Beeld Maikel Samuels

Realisme

Ondertussen wachten de kerkgangers rustig af. De meesten vinden het jammer dat het zo ver moet komen, maar zijn ook realistisch. "Alle kosten voor de gebouwen, kunnen we niet in pastoraal werk steken", zegt Ko de Visser. "Ruim twintig jaar geleden zijn beide gemeenten gefuseerd, dat was niet ideaal. Tegelijkertijd was ik blijmoedig dat een buurgemeente met ons samen wilde." Ook De Visser vindt het lastig kiezen. "De kleinere kerk in Hansweert is meer op onze maat gesneden, bovendien zingt het daar lekkerder. Maar de kerk in Schore hoort bij het dorpsbeeld. Het is een dilemma."

Mogelijk wordt vandaag meer duidelijk, als er al biedingen komen. Tot die tijd puzzelt Daniël van der Raaf nog even door. Samen met Estelle Mulder en hun twee dochters woont hij misschien wel in de meest bijzondere woning van Hansweert, pal tegen de kerk aan. De lange zijmuur met gekleurde ramen staat letterlijk in hun achtertuin. Daniël zou graag zelf iets met het gebouw doen. "In mijn dromen heb ik afgelopen week al van alles voorbij zien komen: een restaurant, waarbij we ook onze tuin als terras kunnen betrekken. Of een studio, een galerie, vakantieverblijven. Wij willen al lang iets opzetten, dit is een prachtige kans. Alleen ben ik nog aan het piekeren hoe ik de kerk rendabel kan maken."

Lees ook: Waarom de dominee boekverkoper werd

'De Drukkerij' in Middelburg is een van de grootste boekwinkels van het land. Eigenaar is een dominee. 'Vroeger moest ik het met één boek doen, nu staan hier 50.000 titels.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden