Bewoners in krimpregio's leven korter

Parkstad Limburg minst gezond

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID EN ZORG

Bewoners van de meeste gemeenten in krimpregio's tobben meer met hun gezondheid dan de gemiddelde Nederlander. Ze leven vaak ook korter, concludeert het RIVM in een nieuw onderzoek.

Vooral de gezondheid van inwoners van regio Parkstad Limburg (Zuidoost-Limburg), waar de bevolkingsomvang al sinds 1998 daalt, is slechter dan in de rest van Nederland. Een kwart van de bewoners vindt zichzelf 'minder gezond', terwijl dat landelijk gemiddeld 18 procent is. Uitschieters zijn gemeenten als Heerlen en Kerkrade, waar bijna een op drie mensen (28,8 procent en 27,7 procent) problemen heeft met de gezondheid.

De gezondheidsklachten vertalen zich ook in een hogere sterfte. De gemiddelde Nederlander wordt 80,1 jaar oud, in Kerkrade is dat 77 jaar en Heerlen 78,7. In zes op de acht gemeenten in Parkstad Limburg zijn hart- en vaatziekten nog steeds de belangrijkste doodsorzaak, terwijl dat sinds 2007 landelijk gezien kanker is. Maar in de gemeente Voerendaal ligt de levensverwachting juist weer hoger (82,5) dan landelijk. Het RIVM kan dit nog niet verklaren. Daarvoor is meer onderzoek nodig, onderstrepen de onderzoekers.

Ook de gezondheid van de twee andere krimpregio's, Zeeuws-Vlaanderen en Eemsdelta (Noordoost-Groningen), blijft achter bij de rest van Nederland. In het Zeeuwse krimpgebied heeft 22,5 procent gezondheidsproblemen, in Noordoost-Groningen is dat een op de vijf. Maar de cijfers in deze regio variëren sterk, ook omdat de ene gemeente krimpt terwijl de ander groeit. Delfzijl bijvoorbeeld, heeft al sinds de jaren tachtig een gestage afname van het inwoneraantal, Loppersum juist een bescheiden bevolkingsaanwas. "Opmerkelijk is wel dat in de provincie Groningen nog meer gemeenten liggen, buiten de Eemsdelta, die een aanzienlijk hogere sterfte hebben", waarschuwen de onderzoekers. "Het betreft vooral de gemeenten in het zuidoosten van de provincie langs de Duitse grens."

MORGEN IN DE VERDIEPING

Rotterdam, de ongezondste stad van Nederland

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden