Bewoners gezonder in Vogelaarwijken

Fiets in de Amsterdamse Diamantbuurt. Beeld anp
Fiets in de Amsterdamse Diamantbuurt.Beeld anp

Mensen in zogenoemde Vogelaarwijken zijn gezonder dan bewoners van andere achterstandsbuurten. Ze roken minder, doen in hun vrije tijd meer aan beweging en voelen zich ook beter.

Hanne Obbink

Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Karien Stronks, hoogleraar sociale geneeskunde aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Zij bracht de gezondheidssituatie in kaart in de veertig wijken die vanaf 2008 extra geld kregen van toenmalig minister Vogelaar; met dat geld moesten de ergste achterstanden worden bestreden. De gegevens uit deze wijken, over de periode van 2004 tot 2011, vergeleek Stronks met die van andere, soortgelijke buurten.

Sinds het uitbreken van de economische crisis blijkt de gezondheid van bewoners van achterstandswijken in heel Nederland te zijn verslechterd. Ze roken bijvoorbeeld meer en kampen vaker met psychische problemen. Maar in de Vogelaarwijken doet die achteruitgang zich minder voor. In deze wijken is het percentage mensen dat zich geestelijk gezond voelt zelfs gestegen (van 73 naar 79), terwijl het percentage over heel Nederland daalde. "De wijkaanpak lijkt de effecten van de crisis te hebben verzacht", zegt Stronks.

Verbetering van de gezondheid was niet het doel van Vogelaars wijkaanpak, maar Stronks is niet verbaasd dat die zich toch heeft voorgedaan. Uit ander sociaal-geneeskundig onderzoek was al bekend dat het vinden van een baan, een betere woning en een veiliger buurt invloed hebben op de gezondheid - en dat waren wél doelstellingen van Vogelaar.

De toegenomen gezondheid is niet toe te schrijven aan één soort maatregel. "We zien de duidelijkste verbetering in wijken waar op veel verschillende terreinen iets gebeurd is", zegt Stronks. "En het meeste in de wijken die op de grootste schaal zijn aangepakt. Dat is bemoedigend, want dat duidt erop dat er een oorzakelijk verband bestaat."

Hoe dat verband er precies uitziet, moet nog nader worden onderzocht, maar Stronks heeft wel vermoedens. "Neem bijvoorbeeld roken: dat hangt vaak samen met stress. Als mensen zich prettig voelen, gaan ze daardoor vaak minder roken."

Dat de aanpak van Vogelaar, aanvankelijk bedoeld voor tien jaar, al na vier jaar gestopt is, noemt Stronks 'een gemiste kans'. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft de wijkaanpak weinig opgeleverd, zegt zij. "Daarom is wel gezegd dat de miljoenen van de wijkaanpak weggegooid geld zijn. Maar uit ons onderzoek blijkt dat we veel meer hadden kunnen bereiken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden