Bewoners denken mee over ontwerp duurzame buurt

Cradle to Cradle-woonwijk in Berkel

In Berkel en Rodenrijs verrijst komend jaar de eerste recyclebare woonwijk: alle materialen en grondstoffen kunnen opnieuw worden gebruikt zonder milieuschade of kwaliteitsverlies. Het gaat om dertig woonhuizen, ontworpen volgens het principe Cradle to Cradle (C2C). Dat concept gaat uit van een gesloten kringloop en materialen uit de buurt. Kern is 'dingen niet minder slecht maar beter maken'. Het omvat ook gebruik van hernieuwbare energie, respect voor het landschap en voor de diversiteit van planten en dieren in de omgeving.

Prototype voor de wijk is het woonhuis 'Recht op wind', dat architect en emeritus hoogleraar bouwtechniek Jouke Post samen met architectenbureau Arconiko heeft gebouwd aan het riviertje de Rotte in Bergschenhoek.

ERA Contour uit Zoetermeer gaat de nieuwe woonwijk bouwen. Met de gemeente Lansingerland, waar Berkel en Rodenrijs onder valt, is op 1 oktober een intentieovereenkomst getekend. Voor geïnteresseerde toekomstige bewoners is er komende week, 10 december, een workshop. Er hebben zich al vijftig serieuze gegadigden voor de C2C-huizen gemeld.

Post verwacht dat de contracten over een half jaar kunnen worden getekend, waarna de bouw van de wijk kan beginnen. Het project krijgt de naam 4C. Twee C's staan voor Cradle to Cradle, de andere twee voor Comfort en Co-design, want de toekomstige bewoners denken zelf mee over het ontwerp van hun huizen, die ze in collectief particulier opdrachtgeverschap gaan ontwikkelen. Ze hebben medezeggenschap over de grootte en vorm van de woningen, de indeling, afwerking en installaties.

De huizen, die tussen de tweeënhalf en vijf ton gaan kosten, komen te liggen aan de noordkant van de dorpskern Berkel, in de luwte van natuur- en recreatiegebied De Groenzoom.

DE VERDIEPING 10|11

Recycle-primeur aan de Rotte

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden