Bewoners Bougainville 'gedood als varkens'

PORT MORESBY (AP) - Dorpelingen op Bougainville, een eiland dat bij Papoea Nieuw-Guinea hoort, worden door gewapende milities “gedood als varkens en begraven als honden”. Dit zeiden rooms-katholieke bisschoppen gisteren op een conferentie in Papoea Nieuw-Guinea.

De bisschoppen zeiden in een verklaring dat ongetrainde milities, die door het leger worden gesteund, wrede moorden plegen als vergelding voor gewelddaden van de rebellen op het eiland. Deze opstandelingen van het Bougainville Revolutionaire Leger (BRA) voeren al zes jaar strijd voor onafhankelijkheid van het eiland, dat 800 kilometer van Papoea Nieuw-Guinea ligt. In mei 1991 riepen rebellen de onafhankelijkheid uit, maar deze werd door Papoea Nieuw-Guinea ongeldig verklaard.

“De wreedheid en het onmenselijke gedrag dat in veel gevallen goedgekeurd wordt door het leger, heeft geleid tot een tragedie en verder lijden voor de onschuldigen”, zeiden de bisschoppen. De geestelijken beschreven onder andere hoe een jongere broer van een rebellencommandant door militairen een missiepost in Zuidwest-Bougainville werd binnengesleept. Daar werd hij geslagen en met messen bewerkt. Uiteindelijk werd de man in zijn borst geschoten en levend begraven. Dat gebeurde voor de ogen van familieleden en schoolkinderen. Andere getuigen verhaalden van een legercommandant die drie rebellen executeerde en hen zomaar ergens dumpte. De commandant werd door zijn meerderen daarna slechts gedegradeerd.

De bisschoppen zeiden dat vele verzetsstrijders van het BRA ook onderling vetes uitvechten, waarbij sommige milities door het leger worden bewapend en gesteund. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International maken zowel het leger van Papoea Nieuw-Guinea als de onafhankelijkheidsstrijders zich schuldig aan beestachtige daden.

De problemen op het eiland begonnen in 1987, toen landeigenaren van Papoea Nieuw-Guinea compensatie eisten voor de winning van koper op Bougainville. Dit conflict leidde niet alleen tot de sluiting van de kopermijn en daarmee tot grote economische problemen voor het eiland, maar ook tot de harde strijd voor onafhankelijkheid.

De bisschoppen riepen de regering van Papoea Nieuw-Guinea op de milities te vervangen door goed opgeleide eenheden, waarvan de leden een onbesproken verleden hebben. Verder stelden de geestelijken voor VN-troepen op Bougainville te stationeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden