Bewoners Bijlmer krijgen eventjes een eigen euro

amsterdam – - Met een speciale Bijlmer Euro gaat de Britse kunstenaar Christian Nold in kaart brengen waar de bewoners in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost hun boodschappen doen. De euro’s, waar chips op zijn geplakt, zijn te volgen via een plattegrond op internet.

Vanuit de Mobiele Bijlmer Euro Bank – een fiets – verspreidt de kunstenaar vanaf 8 juli 2000 stickers in de buurt met een chip, vergelijkbaar met die in een OV-chipkaart, die op een eurobiljet kunnen worden geplakt en er schadeloos weer af kunnen worden gehaald.

De Bijlmer Euro’s kunnen alleen worden uitgegeven in zeventien deelnemende winkels en restaurants. De kunstenaar werkt mee aan een project van Imagine IC, een kunstcentrum in Amsterdam Zuidoost. Het idee is dat de Bijlmer Euro het buurtgevoel versterkt. Doordat je met de Bijlmer Euro ook kortingen kunt krijgen, moet de buurtmunt meer waard worden voor de buurtbewoners dan de gewone euro. „Bijvoorbeeld 10 procent korting op een bepaald product of een snoepje of een onsje extra”, zegt Marlous Willemsen van Imagine IC.

Wanneer een klant met een Bijlmer Euro betaalt, scant de winkelier het bankbiljet. Zo wordt de locatie van het biljet doorgegeven aan de website van de Bijlmer Euro. Vervolgens geeft de winkelier het als wisselgeld aan een klant, die het in één van de andere bedrijven uitgeeft waar het opnieuw gescand wordt. Hoe meer mensen er meedoen, hoe groter het buurtgevoel, redeneert Willemsen.

De transacties zijn in een speciale plattegrond zichtbaar op de website van het project. Het is niet te zien hoeveel geld waaraan is uitgegeven, slechts dat er geld van de ene winkel naar de andere ging. Ook is het mogelijk elk bankbiljet apart te volgen.

„Op deze manier ontstaat een alternatieve plattegrond van de Bijlmer”, zegt Willemsen. „Een plattegrond van sociale verbindingen. Het wordt zichtbaar hoe het geld van de ene klantenkring naar de andere gaat.”

Het initiatief voor dit project werd genomen door Imagine IC. Willemsen: „In het kader van een breed Europees project hebben wij vier kunstenaars gevraagd een concept te bedenken met als onderwerp lokale binding en grootstedelijkheid.” Het project van Nold is het laatste en volgens Willemsen het enige dat kijkt naar sociale samenhang door economische verbinding.

Imagine IC koos voor Nold omdat hij mensen laat deelnemen aan zijn kunst. Eerder deden al duizenden mensen aan zijn cartografische projecten mee. Zo liet de kunstenaar in 25 verschillende steden mensen met een leugendetector rondlopen die aangaf waar zij zich ongemakkelijk voelen. Die locaties bracht hij in kaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden