Bewoner veiligst in Vinex-wijk

misdaad | Minder woning-inbraken, diefstal en heling: de criminaliteit in Vinex-wijken is lager dan in de rest van Nederland.

De geregistreerde misdaad in Vinex-wijken lag vorig jaar aanzienlijk beneden het gemiddelde in Nederland. De bewoners van deze wijken aan de randen van de grote en middelgrote steden voelen zich daarbij ook nog eens veiliger in de eigen buurt dan het landelijk gemiddelde.

Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek uit onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van het 25-jarig bestaan van de Vinex-wijken. In deze stadsdelen zoals het Amsterdamse IJburg of het Utrechtse Leidsche Rijn, schreef de politie vorig jaar 28 misdaden per duizend inwoners in, het Nederlandse gemiddelde is 57 delicten per duizend. Vermogensmisdrijven, zoals diefstallen en heling, komen het meest voor. In de Vinex-wijken vormen deze delicten 21 van de 28 misdrijven per duizend inwoners.

De bewoner van de Vinex-wijk had minder last van woninginbraken. Vier op de duizend inwoners meldden een inbraak. In de grote steden waren dat er 6 op de duizend.

Het CBS geeft daarvoor een aantal redenen. Zo nemen bewoners van Vinex-wijken meer maatregelen om hun huis tegen inbraak te beschermen. Het CBS zegt dat 20 procent van de Vinex-bewoners een alarminstallatie heeft, tegen 11 procent in de grotere steden. De woningen in de Vinex-wijken hebben bovendien ook vaker een buitenverlichting.

Door de bank genomen voelen de Vinex-bewoners zich thuis veiliger dan de inwoners van de steden. Vorig jaar voelde 18 procent van alle Nederlanders zich weleens onveilig. In de Vinex-wijk was dat 2 procent lager. Het gevoel van onveiligheid in de vier grote steden - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - is het grootst. Maar ook daar blijkt dat de Vinex-wijkbewoner zich veiliger voelt dan zijn of haar collega-stadgenoot.

Ondanks het feit dat de Vinex-bewoners zich relatief veilig voelen, denken zij wel dat de misdaad in de eigen wijk het afgelopen jaar is toegenomen. Vijf op de duizend mensen uit de Vinex-wijk waren die mening toegedaan. In de Vinex-wijken van de vier grote steden was dat zelfs bijna een kwart van de inwoners.

Het CBS publiceert vandaag ook cijfers over gewelds- en seksuele misdrijven. Amsterdam ligt duidelijk boven het landelijk gemiddelde van 5,4 misdrijven per duizend inwoners: in de hoofdstad registreert de politie er 10 per duizend. Rotterdam, Eindhoven en Arnhem volgen met 9 per duizend. Het CBS merkt op dat er opvallend veel van dit type geweldsmisdrijven plaatsvindt in het noorden van het land en dan met name in gemeenten als Assen, Vlagtwedde, Emmen, Oldambt en Delfzijl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden