Bewondering voor Van Barneveld

De stunt van Raymond van Barneveld in zijn eerste jaar bij de profbond PDC is in Engeland met bewondering en waardering ontvangen.

In een bloedstollende finale zegevierde de Haagse darter maandagnacht met 7-6 over elfvoudig titelhouder Phil Taylor. Ook het Engelse publiek in de Circus Tavern in Purfleet kon zich wel vinden in de troonsopvolging. Het evenement had behoefte aan een andere winnaar dan Taylor, de Engelsman die in alle dertien WK’s van de PDC in de finale stond.

Na zijn overwinning gaf Van Barneveld hoog op van Taylor, zijn eeuwige rivaal. ,,Hij was de enige reden van mijn overstap naar de profbond. Ik kon niet leven met het feit dat er iemand rondliep die beter was dan ik. Hij is natuurlijk een fenomeen. Zo lang aan de top, zo constant goed. Als Phil stopt zal ik voor hem knielen. Hij verdient een standbeeld.”

In Van Barneveld vond Taylor, de King of Darts, eindelijk zijn meerdere. En daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Taylor nam een 3-0 voorsprong en Van Barneveld kon alleen maar met bewondering naar het gooien van Taylor kijken. „Hij stond zo waanzinnig te spelen. Van een andere planeet”, zei Van Barneveld. „Je wilt in zo’n situatie zo snel mogelijk van het podium af. Hem een hand geven en zeggen: ’ik ben gewoon niet goed genoeg’.”

Het tekende de veerkracht van Van Barneveld, die gisteren in Den Haag werd gehuldigd, dat hij niet onder de druk bezweek. De viervoudig wereldkampioen van de BDO (Lakeside) voorkwam een snelle, roemloze aftocht. Hij strafte de lichte haperingen in het spel van Taylor resoluut af en ging zelf steeds beter gooien. Hij geloofde weer in zichzelf en was ook door Taylor niet meer af te stoppen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden