Bewolking en enige regen

In het noorden en noordoosten van Europa begint de winter zich voor het eerst deze maand te roeren. Onder invloed van een depressie boven de Barentsz-zee sneeuwde het gisteren in het noorden van Rusland.

Ook in Siberië neemt de kou eindelijk wat serieuzere vormen aan: Yakutsk meldde gisternacht -20,8 en aan het begin van gisteravond stond de thermometer in Selagoncy op

-24,0º. In de Noordse landen rapporteerde Roros, gelegen in de bergen ten noorden van Oslo, de eerste strenge vorst van dit seizoen. Het vroor daar gisterochtend -10,2º. Het ging hier om stralingsvorst onder de vleugels van een krachtig hogedrukgebied.

In Lapland heeft de kou nog weinig om het lijf. In Kautokeino, provincie Finnmark, daalde het kwik zondag voor het eerst deze maand iets onder nul, maandagmiddag werd het in de warme sector van een depressie alweer 9,4º. Hoe anders was de situatie in oktober 1992. Op de 30ste werd het in Kautokeino -30,0º, in Sihcajavri bedroeg het oktobergemiddelde -10,2º (afwijking -7,9º) en met gemiddeld -9,5º ging in Karasjok het kouderecord uit 1903, -8,5º, voor de bijl.

Na op veel plaatsen meer dan 120 uren oktoberzon zijn het vandaag wolken die een stempel op het weerbeeld drukken. Bovendien gaat het van het zuidwesten uit enige tijd regenen: met name tijdens de middaguren. In het noordoosten blijft het tot in de middag droog. Bewolking en regen hangen samen met het koufront van een depressie bij Ierland. De temperatuur reikt onder het wolkendek niet veel hoger dan 10-11 graden, later van het zuiden/zuidwesten uit oplopend naar 14 graden. De wind waait matig en in het Waddengebied eerst nog krachtig uit het zuidoosten, vanavond ruimt de wind naar zuid tot zuidwest. Een nieuwe lagedrukkern trekt morgen van de Britse eilanden naar het noorden van de Noordzee en neemt daarbij in activiteit toe. Tegelijkertijd verkilt de bovenlucht.

Daardoor gaan er morgen in vooral de kustgebieden (met name Noord-Holland) enkele flinke buien vallen die ook van onweer vergezeld kunnen gaan. De zuid tot zuidwestenwind wordt aan zee krachtig tot hard, de temperatuur loopt op naar 14-15 graden. Vrijdag en zaterdag volgen nieuwe storingen. Vrijdag regent het vooral later op de dag. Gisternacht in Eerbeek voor de tweede opeenvolgende nacht -3,0º op klomphoogte - op 1,50 meter werd het daar gisternacht 1,8 - en op Volkel 2,5º. Overdag vrij zonnig en circa 13 graden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden