Bewindvoerders mikken op doorstart

Creatief boekhouden rond een pretpark in Polen luidde het begin van het einde in van Imtech. Fraude in Duitsland deed de rest.

De val van Imtech

Ruim twee jaar probeerde installatiebedrijf Imtech zich te redden van de ondergang, maar nu lijkt het doek toch echt gevallen. Het bedrijf uit Gouda kreeg gisterochtend surseance van betaling nadat onderhandelingen met de banken over een nieuw noodkrediet uiteindelijk niets opleverden. Dat volgt op het aanvragen van faillissement, vorige week, voor de grootste dochter van het concern, Imtech Duitsland. Het bedrijf, met 4000 werknemers in Nederland en 22.000 wereldwijd, stevent af op faillissement.

Wat gaat er nu gebeuren met Imtech?

De rechtbank in Rotterdam heeft twee bewindvoerders aangesteld die, samen met het bestuur van Imtech, gaan kijken of een doorstart mogelijk is of dat Imtech failliet gaat. Voorlopig werkt het bedrijf gewoon door. "Al onze werknemers zijn gewoon aan het werk gegaan", zei topman Gerard van de Aast gisteren in een toelichting op het nieuws. Hij blijft zelf voorlopig ook aan, net als zijn financiële rechterhand Hans Turkesteen. Of de werknemers nog salaris krijgen in augustus, dat moeten de bewindvoerders bepalen, aldus Van de Aast.

Wat er de komende dagen en weken gaat gebeuren is erg onduidelijk. Van de Aast en Turkesteen hintten er op dat Imtech snel richting faillissement zal afdrijven door al te praten over curatoren die de bewindvoerders zullen vervangen. Maar de bewindvoerders zelf mikken nog op een doorstart, van het hele concern of enkele kansrijke onderdelen.

Gisteren meldde zich direct een koper voor de divisie Marine, die werkt in de maritieme en offshore sector. Familiebedrijf Pon Holdings wil dat onderdeel samen met investeerder Parcom overnemen. Van de Aast wilde daar niet op ingaan, maar een koop lijkt aanstaande: "Ze brengen dat bericht niet voor niets naar buiten", aldus de topman van Imtech.

Hoe is Imtech in deze situatie terecht gekomen?

Sinds begin 2013 valt er bij het bedrijf het ene na het andere lijk uit de kast. Voor die tijd groeide Imtech snel, en reeg toenmalig topman René van der Bruggen de overnames aan elkaar.

Het bedrijf stuurde vooral op omzet en nam daarom veel projecten aan, terwijl op de winstgevendheid niet werd gelet. Imtech fungeert vaak als onderaannemer bij grote projecten, en installeert dan roltrappen, koeling- en lichtsystemen in grote bouwprojecten. Maar het bedrijf wilde meer, en nam zelfstandig een opdracht ter waarde van 600 miljoen euro aan om een groot pretpark in Polen te bouwen.

Dat bleek het begin van het einde. Februari 2013 meldde het bedrijf een grootschalige fraude rond het Poolse pretpark. De divisie Duitsland bleek jarenlang te hebben gefraudeerd, hield er een dubbele boekhouding op na en schoof omzet van nieuwe projecten door naar oude om verliezen weg te moffelen. Om Imtech te redden volgden er twee grote claimemissies, waarbij aandeelhouders 1,1 miljard euro op tafel legden, maar dat bleek onvoldoende om het bedrijf overeind te houden. Eind vorig jaar kregen vier banken - ABN Amro, ING, Rabobank en Commerzbank - bijna de helft van het bedrijf in handen toen beleggers niet bereid waren nog meer geld in het bedrijf te stoppen.

Dus de banken zijn financier en eigenaar?

Ja, en dat brengt ze in een vreemde positie. Bij een faillissement krijgen eerst de schuldeisers hun geld terug, en pas als er iets over is komt de aandeelhouder aan de beurt. De banken hebben dus als schuldeiser voorrang op andere aandeelhouders.

De bewindvoerders suggereerden gisteren dat de banken mogelijk misbruik hebben gemaakt van die dubbelpositie. Twee weken geleden nog gaf Imtech de banken extra onderpand voor hun leningen. Daarmee hoopte het bedrijf 75 miljoen euro noodkrediet te krijgen om een faillissement te voorkomen. Maar de banken trokken gisteren de stekker uit de onderhandelingen, en namen de extra zekerheden mee.

Volgens de bewindvoerders is die gang van zaken niet juist. Het duidt op het nog snel leegtrekken van de boedel voordat een faillissement wordt uitgesproken. Zij gaan ervan uit dat banken afzien van de extra zekerheden, en anders volgt waarschijnlijk een gang naar de rechter.

Wat gebeurt er met de projecten die Imtech nog af zou maken?

Het bedrijf is betrokken bij een aantal grote bouwprojecten, zoals de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, de bouw van de nieuwe gevangenis in Zaanstad en het werk aan de A2 bij Maastricht. Die projecten zullen vast afgemaakt worden, maar een faillissement van Imtech levert een hoop problemen op. En waarschijnlijk veel extra kosten. Imtech heeft de contracten veelal gekregen door heel goedkoop aan te bieden, concurrenten vragen waarschijnlijk meer. Bovendien ligt er werk dat half af is waarvan een nieuwe bedrijf eerst zal moeten uitzoeken hoe dat voltooid kan worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden