Bewindvoerders kwetsbaren boos op banken

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Veel bewindvoerders en budgetbeheerders die geld beheren van mensen met een psychische aandoening, verslaving of een ander ernstig probleem, hebben sinds kort te maken met hogere banktarieven. Die stijging kan oplopen tot honderden procenten, heeft de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI) onderzocht.

Ingrid Weel

"Hiermee worden de meest kwetsbare burgers gestraft voor het feit dat zij een beschermende maatregel nodig hebben", zegt BPBI-voorzitter Jan Mastwijk. "Zij worden zwaarder belast inzake bankkosten dan andere burgers."

Het betreft minstens tienduizenden rekeningnummers van ABN Amro. Deze bank beweert dat door een aangepaste klantvriendelijkere werkwijze sommigen wat duurder uit zijn, maar anderen juist goedkoper.

ABN Amro heeft voor klanten met veel bankrekeningen een speciaal automatiseringssysteem. Daarmee kan - in dit geval de curator - in één overzicht alle rekeningen in zijn beheer zien. Als je maximaal vijftig rekeningen hebt, kost dat 27 euro per maand. Heb je duizend rekeningen of meer, dan kost het 427 euro per maand. "Dat is ongeveer 50 cent per klant", rekent de bank voor. "Dat is toch niet veel?" De bank rekent voor andere zakelijke klanten zoals retailers meer.

Door de bodem
"Het klopt dat het geen idioot grote bedragen zijn", reageert Joke de Kock van de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NvvK. "Maar het budget van deze mensen is al niet te ruim. Budgetbeheerders zorgen ervoor dat mensen niet door de bodem zakken, en nu wordt dat duurder."

Een enkele lokale Rabobank heeft ook besloten tot hogere tarieven. Stichting De Tussenvoorziening in Utrecht, een organisatie die opvang, woon- en financiële begeleiding biedt aan mensen in een kwetsbare situatie, kan sinds enige tijd geen particuliere rekening meer openen bij de Rabobank voor haar cliënten. Zij moet werken met de veel duurdere zakelijke rekeningen.

"Het is ontzettend zuur dat uitgerekend mensen met een krappe beurs, die slecht met geld kunnen omgaan en daarbij hulp zoeken, te maken krijgen met zakelijke kosten", vertelt Wouter Busch, manager stadsgeldbeheer bij stichting De Tussenvoorziening, die ruim duizend rekeningen onder zijn hoede heeft.

Bij een zakelijke rekening kost elke uitgaande betaling 14 cent. Ook inkomende betalingen kosten geld. Elke bijschrijving kost 7 cent. Het komt veel voor dat mensen met schulden hun leefgeld eens in de drie dagen krijgen in plaats van eens per maand. Daardoor kost alleen al het regelen van hun leefgeld 1 euro per maand.

Omslachtiger
"Natuurlijk kunnen we de cliënt zelf een rekening laten openen, waar hij of zij ons vervolgens een volmacht over geeft, maar dat heeft nadelen. Zo is het met onze doelgroep ontzettend moeilijk afspraken maken. Dan zal onze medewerker vaak voor niets bij de balie van de bank staan. Voor ons is het beheren van zo'n individuele rekening omslachtiger dan wanneer die op naam van de stichting staat", zegt Busch.

Bewindvoerders en budgetbeheerders hebben niet de financiële ruimte om zelf voor deze kosten op te draaien, laten de brancheverenigingen weten. En overstappen naar een andere bank, zoals ING, is een enorme klus als je honderden of zelfs meer dan duizend rekeningen beheert.

"De bank is van levensbelang voor ons", zegt BPBI-directeur Hanneke Huurman. "Daarom doen we deze noodkreet."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden