Bewindslieden adopteren probleemwijk

(Novum) - Dertien bewindslieden adopteren met een wethouder en een 'prominente' deskundige dertien achterstandswijken met hardnekkige problemen. De aftrap vindt donderdagmiddag plaats in Den Haag, waar zeven bewindslieden acte de présence geven.

Het gaat om wijken in elf steden, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. "De problemen op het gebied van wonen, woonomgeving, criminaliteit en leren die maar niet helemaal willen weggaan worden integraal aangepakt. Het doel is het vergroten van de leefbaarheid." In Den Haag opgestelde regels zouden vaak ongewenste gevolgen hebben op het niveau van buurt of wijk.

De teams pakken problemen aan op een andere frisse manier, zegt een woordvoerder. "Via korte lijntjes kunnen de teams problemen oplossen die bestuurslagen overstijgen." De bedoeling is dat de gangbare samenwerkingsverbanden worden doorbroken. De teams bezoeken hun wijken meerdere keren. Ze verbinden hun naam eraan, dus ze willen wel dat er iets gebeurt."

De Utrechtse wijk Overvecht en de Deventer Rivierenwijk behoren tot de dertien uitverkoren wijken. De eerste resultaten worden in november verwacht. De actie loopt tot mei. "Dat wordt lastig met de wisseling van het kabinet, de verkiezingen van november waren niet voorzien."

Enkele van de prominente deskundigen zijn KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer, voorzitter van de HBO-Raad Doekle Terpstra, Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid en Pieter Winsemius van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Aanwezig bij de aftrap zijn de bewindslieden Atzo Nicolai (VVD), Johan Remkes (VVD), Sybilla Dekker (VVD), Piet Hein Donner (CDA), Henk van Hoof, Clémence Ross (CDA) en Karien van Gennip (CDA).

In Amsterdam gaat het om de wijken Nieuw West en Overtoomse Veld, in Rotterdam-Zuid worden twee gebieden aangepakt. Zuidwest-Den Haag, Poelenburg in Zaanstad, Nieuw Den Helder, het stadsdeel MSP in Heerlen, Berflo Es in Hengelo, Angelslo, Emmerhout, Bargeres in Emmen en de Slachthuisbuurt in Haarlem zijn de overige gebieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden