Bewijzen tegen Solo, beschuldiging afwezig

Van een onzer verslaggeefsters

Dit meldde het persbureau Itar-Tass gisteren. Namens de Nederlandse ambassade te Moskou liet eerste secretaris W. van Rijckevorsel dezelfde dag in een verklaring weten dat de Russische autoriteiten nog steeds niet hebben gezegd waar de bemanning van beschuldigd wordt.

Sinds gisteren ligt de Solo, het actieschip dat vorige week door de Russische autoriteiten geenterd werd, in de haven Tjoewagoeba in de Kola-baai, ten noorden van Moermansk.

Volgens de Nederlandse waarnemend consul-generaal Dirk-Jan Kop van het consulaat-generaal in St. Petersburg maakt de bemanning het naar omstandigheden goed.

Kop liet dit gisteren weten aan het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag.

Diplomaten

Een groep diplomaten uit vijf landen (Nederland, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten en Zweden) heeft gisteren in Moskou met de Russische autoriteiten over de Solo overlegd. De Solo was op weg om radioactiviteit bij Nova Zembla te gaan meten. Volgens Greenpeace heeft de Sowjet-Unie op en om Nova Zembla, een ex-kernproefgebied, kernafval gestort, waaronder 17.000 containers met vat en vloeibaar kernafval, 12 reactoren van onderzeeers en 3 reactoren van ijsbrekers.

Greenpeace heeft toegegeven dat de Solo in de Russische territoriale wateren heeft gevaren, maar zegt dat de kustwacht pas waarschuwingsschoten loste nadat het schip al in internationaal vaarwater was.

Een uit drie leden bestaande Russische onderzoekscommissie heeft gisteren met de Nederlandse kapitein van de Solo, Albert Kuiken, gesproken. De commissie zal naar verwachting vanochtend verslag uitbrengen aan de Nederlandse waarnemend consul-generaal Kop, en vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Zweden, Duitsland, Canada en Groot-Brittannie.

De Russen willen de Nederlandse kapitein van de Solo aanklagen wegens het schenden van de maritieme wetten.

Een woordvoerder van de onderzoekscommisssie zei gisteren dat de Solo overtredingen heeft begaan, maar over de aard en omvang bleef hij vaag. "Het schip had zekere bedoelingen" , aldus de woordvoerder. De bemanning ontkent nog steeds in alle toonaarden een overtreding te hebben begaan.

Zondag hebben vertegenwoordigers van de Canadese, Britse, Amerikaanse, Duitse, Zweedse en Nederlandse overheid met de bemanning van de Solo gesproken. De Russische autoriteiten weigerden echter een Russische advocaat die Greenpeace vertegenwoordigt aan boord van het schip toe te laten.

Volgens Wouter van Rijckevorsel werd de Solo-bemannning per sloep naar een ander schip vervoerd om met de diplomaten te mogen praten. Alleen de Nederlandse diplomaat mocht naar de Solo zelf, hetgeen Greenpeace aanleiding gaf tot scherpe kritiek op de Russische autoriteiten. "Het weigeren van vrije toegang tot de bemanning van het schip is in strijd met internationaal recht" , aldus de milieuorganisatie in een verklaring, waarin zij de internationale advocaat Duncan Currie citeerde.

Het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen uitte gisteren forse kritiek op Greenpeace. Dr. L. Hacquebord van dit centrum noemde de actie van Greenpeace "niet verstandig" en "niet nodig" . Volgens Hacquebord, die zelf eerder dit jaar deelnam aan de eerste buitenlandse expeditie naar Nova Zembla sinds vele jaren, hebben de door Greenpeace gezochte gegevens allemaal al in de krant gestaan.

Hacquebord vreest ook dat deze actie nu kan leiden tot een complete afsluiting van het gebied door de Russische autoriteiten. Juist in een periode dat de Russen wat opener worden, vindt hij dit jammer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden