interview

'Bewijzen ontbreken dat Rusland achter de vergiftiging zit'

President Vladimir Poetin vorige week maandag, een dag na de door hem gewonnen verkiezingen  Beeld EPA
President Vladimir Poetin vorige week maandag, een dag na de door hem gewonnen verkiezingenBeeld EPA

De relatie tussen het Westen en Rusland heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Wat merken Russen in Nederland daarvan?

Olga Chamova (43) - eigenaar van Russische Specialiteitenwinkel Vjatka in Groningen. Zij verhuisde achttien jaar geleden voor haar inmiddels ex-man uit de stad Kirov naar Nederland

“Nederland is niet slim bezig. Europa is te veel bezig met wat er aan de andere kant van de oceaan gebeurt. Europa volgt altijd de Verenigde Staten. Maar Amerika is niet meer zo sterk en Rusland wordt steeds sterker. Nederland en Europa moeten daarom meer met Rusland samenwerken.

“Die beschuldigingen tegen Rusland zijn niet terecht. Rusland zou een spion nooit zo vergiftigen. Poetin denkt goed na voor hij dingen doet. Waarom zou Rusland een spion uitschakelen, vlak voor de verkiezingen? Volgens mij zit iemand er achter met een ander belang, bijvoorbeeld om Rusland zwart te maken.

“Als ik hier in mijn winkel Nederlanders spreek over Rusland of over Poetin, dan zijn die altijd positief. Véél positiever dan vroeger. Toen ik achttien jaar geleden naar Nederland kwam, was iedereen bang voor Rusland. Nu spreek ik hier alleen maar mensen die geïnteresseerd zijn in mijn land en die er naartoe willen reizen. De mensen die de winkel bezoeken, volgen het land beter dan de gemiddelde Nederlander. Op tv en in de kranten staat vooral veel negativiteit over Rusland. Maar de mensen die hier komen zien dat Poetin sterk is en goed voor het land.

“Ik verkoop ook t-shirts en mokken van Poetin. In het Westen wordt hij een dictator genoemd. Maar er gingen zó veel mensen op hem stemmen bij de verkiezingen laatst. Een dictator zouden ze niet zo massaal steunen. Ik zag in het Russische televisienieuws grote rijen voor de stembureaus staan. Bij de raadsverkiezingen hier stonden niet zoveel mensen te wachten.

“Natuurlijk had ik als ik in Rusland woonde ook op hem gestemd. Ik ben trots op mijn land, op mijn president en op mijn bevolking. Er is nog veel te verbeteren, maar daarom ben ik ook zo blij met onze president. Hij kan het land nog beter maken.”

Anastasia Gaasenbeek (45) – is bruiloftsfotograaf in Utrecht. Zij vertrok zeven jaar geleden voor de liefde vanuit Moskou naar Nederland

Tekst loopt verder onder de foto

Anastasia Gaasenbeek:
Anastasia Gaasenbeek: "Bewijzen ontbreken dat Rusland achter de vergiftiging zit."Beeld Anastasia Gaasenbeek

“Ik snap de opstelling van Europa in dit conflict niet. De vergiftiging van dubbelspion Sergej Skripal in Groot-Brittanië is natuurlijk een fascinerend verhaal. Het doet denken aan James Bond. Maar de bewijzen ontbreken. Ik geloof nooit iets zonder bewijs. Volgens mij is het bullshit.

“Ze zeggen dat het gif waarmee hij werd vergiftigd alleen in Rusland wordt gemaakt. Maar er is geen enkel bewijs. Het lijkt of politici het willen laten escaleren. Angela Merkel, een zeer ervaren politicus, kiest de kant van Engeland. Dan neem ik aan dat zij en andere politici stevig bewijs hebben dat Rusland erachter zit. Informatie die wij burgers niet mogen weten.

“Ik word gelukkig in Nederland nooit aangesproken op mijn Russische afkomst. Hooguit soms in positieve zin. Ook na MH17 of eerdere diplomatieke crises kreeg ik geen negatieve opmerkingen.

“Ik vind dat Nederland en Europa zich te hard opstellen tegenover Poetin. Hij is niet een persoon die je onder druk kunt zetten. Poetin vecht terug. Of ik op hem had gestemd bij de recente verkiezingen? Nee, zeker niet. Maar hij is geschikt voor Rusland. Hij past bij de mentaliteit van de meerderheid in het land. Ja, hij heeft dictatoriale trekken, maar ook dat wordt door de meerderheid geaccepteerd.”

Lees ook: Rusland reageert fel op de Europese uitwijzing van honderden diplomaten. De economische sancties van de afgelopen jaren zullen in de toekomst alleen maar meer pijn gaan doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden