Bewijs voor lange arm van Eritrea

Ook in Nederland volgens de rechtbank

Hoe ver reikt de 'lange arm' van het Eritreese regime in Nederland? Vér, oordeelt de Amsterdamse rechtbank in een zaak die veel stof doet opwaaien in de Eritreese gemeenschap.

De in Nederland opgegroeide Eritreeër Meseret Bahlbi (29) verloor gisteren een kort geding dat hij had aangespannen tegen Eritrea-deskundige Mirjam van Reisen van de Universiteit van Tilburg. Op tafel lag de vraag of Bahlbi als spion opereert voor het regime in Eritrea, of preciezer gezegd, of Van Reisen dat publiekelijk had mogen beweren.

Mirjam van Reisen, die onderzoek deed naar mensensmokkel van Eritreeërs, geldt als een uitgesproken criticaster van het dictatoriale Eritreese regime. Ze noemde Bahlbi mei vorig jaar 'de spil' van de Eritreese inlichtingendienst in Nederland, in een radio-interview met BNR. Overigens noemde zij Bahlbi niet bij name.

Bahlbi, die zich aangesproken voelde, daagde Van Reisen voor de rechter wegens smaad en laster. Voor een spion te worden aangezien van een regime dat, zo stelde Bahlbi, mensen martelt, 'verwoestte' zijn reputatie. Hij eiste rectificatie en 25.000 euro schadevergoeding.

Hij krijgt nul op rekest. Van Reisens uitspraak valt binnen de vrijheid van meningsuiting en vindt 'voldoende steun in de feiten', luidt het vonnis van de rechter. Die acht bewezen dat Bahlbi gelieerd is aan het regime in Eritrea, ook al is er geen 'informatie over concrete daden of acties' van Bahlbi.

Belangrijkste argument is zijn betrokkenheid bij de Nederlandse afdeling van de Eritreese jongerenvereniging Young People's Front for Democracy & Justice (YPFDJ). Van 2012 tot en met 2015 was hij hier voorzitter van. Volgens de rechter fungeert de vereniging als 'verlengde arm van een dictatoriaal regime'. Ze ontvangt directe instructies van de People's Front for Democracy & Justice (PFDJ), de partij van de Eritreese dictator Isaiah Afewerki. Leden ervan werken als informanten van het regime, aldus de rechter.

Het voornaamste bewijs voor de verstrengeling van de jongerenbeweging met de partij van Afewerki ziet de rechter in foto's die Van Reisen tijdens de rechtszaak overlegde. Daarop is te zien hoe Afewerki's rechterhand Yemane Gebreab op bijeenkomsten van de YPFDJ spreekt. Ook kwam Van Reisen met documenten over een jongerenconferentie in Noorwegen waarop richtlijnen van de partij in Eritrea werden aangenomen.

Van Reisens claim dat Bahlbi voor het regime werkt, past volgens de rechter in het beeld dat de VN-mensenrechtenraad eerder schetste. Daarin staat dat de Eritreese regering ook Eritreeërs in de diaspora probeert te controleren via informanten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden