Bewijs voor gerommel met vleesconserven ontbreekt

ALMELO - Het openbaar ministerie in Almelo zal het vleesverwerkende concern Meatpoint niet vervolgen wegens fraude. Meatpoint, Nederlands grootste particuliere vleesverwerkende bedrijf, van de familie Van der Laan uit Almelo, werd verdacht van geknoei met de inhoud van vleesconserven.

De Algemene inspectiedienst(AID) meende bij een controle in het voorjaar van 1993 onregelmatigheden te hebben ontdekt bij de receptuur voor de bereiding van blikken vlees, die bestemd waren voor de export naar landen buiten de Europese Unie.

Door de conserven een inhoud te geven die niet geheel in overeenstemming was met wat er op het etiket stond, zou Meatpoint in de periode 1990 tot en met 1992 ten onrechte zes miljoen gulden export-subsidies hebben binnengesleept. De AID werd destijds door privé-detective Ben Zuidema getipt over het vermeende geknoei. Zuidema maakte er geen geheim van te zijn ingehuurd door concurrenten van Meatpoint. “Van der Laan heeft slachtafval bij toeleveranciers gekocht en deze bedrijven gedwongen op papier te verklaren dat er 100-procent rundvlees was geleverd. Die verklaringen had men nodig om de AID te misleiden en EG-subsidies binnen te halen”, verklaarde Zuidema destijds in deze krant.

Smaad De privé-detective schroomde zelfs niet te beweren, dat “de directie van Van der Laan tot de georganiseerde misdaad moet worden gerekend.” Na deze aantijging, door Zuidema gedaan in Trouw en voor de regionale omroep Radio Oost, klaagde Van der Laan de particuliere speurder aan wegens smaad. Justitie begon daarop een onderzoek tegen Zuidema en heeft besloten de zaak tegen hèm níét te seponeren. Omdat Zuidema een hem aangeboden transactie heeft geweigerd, moet hij zich binnenkort voor de politierechter in Almelo verantwoorden voor belediging.

Niet bekend

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden