Bewijs onechte Victoria zwak

De bewering dat de Britse koningin Victoria een buitenechtelijk kind was, stoelt op dun bewijs. Historicus en biograaf A.N. Wilson pakt in zijn boek 'De Victorians' uit over een langdurige relatie tussen de moeder van Victoria en haar secretaris, Sir John Conroy. Deze zou Victoria's echte vader zijn, in plaats van prins Edward.

redactie buitenland

Wilson baseert zich hiervoor onder meer op medische gegevens van de koninklijke familie, schrijft The Sunday Times. Zo leed Victoria in tegenstelling tot sommige familieleden niet aan de erfelijke ziekte porfyrie, een enzymgebrek dat de aanmaak van hemoglobine verstoort. Symptomen zijn onder meer donkere urine, gezichtsstoornissen en psychose.

De ziekte is dominant, wat wil zeggen dat iemand die het foutieve gen erft, zeker ziek wordt. Maar de kans om porfyrie te erven als één van de ouders eraan lijdt, is slechts vijftig procent: de zieke ouder kan ook een gezond gen doorgeven. Dat Victoria geen porfyrie had, bewijst dus geenszins dat haar moeder zwanger werd van Conroy.

Wilson voert een tweede bewijs op: Victoria zou wél draagster zijn van een andere erfelijke ziekte, hemofilie. Dat bloedstollingsdefect kwam in de familie van haar ouders -tot zelfs zeventien generaties terug- niet voor. Victoria kan het hemofilie-gen wellicht geërfd hebben van een 'onbekende' vader. Maar het is even waarschijnlijk dat de ziekte door een spontane mutatie bij Victoria is ontstaan.

Het boek van Wilson komt deze week uit. Eerder schreef hij biografieën over Jezus Christus en schrijver annex dichter C.S. Lewis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden