Bewijs in zaak Koerdische Turk Baybasin 'was gemanipuleerd'

Huseyin Baybasin Beeld Peter Blok HH
Huseyin BaybasinBeeld Peter Blok HH

Hüseyin Baybasin (59), veroordeeld voor onder meer een opdracht tot moord, is een politiek gevangene die ten onrechte al  meer dan 15 jaar  in Nederland in de cel zit. De Koerd is veroordeeld op basis van foutief vertaalde telefoongesprekken, gemanipuleerd audiomateriaal en - vooral - het samenspannen door de Nederlandse en de Turkse politie. Dat zegt Ton Derksen, emeritus hoogleraar wijsbegeerte.

Han Koch

Zijn opinie is niet geheel nieuw. Hij publiceerde in 2014 zijn boek 'Verknipt bewijs' over deze zaak. Wat wel nieuw is, is dat Derksen zijn mening nu ook kan baseren op de tapgesprekken uit het politieonderzoek van destijds. Die tapgesprekken zijn vorig jaar na lang touwtrekken vrijgegeven. Ze zijn belangrijk, want het bewijs tegen Baybasin bestaat voor het overgrote deel uit bijna 6000 gesprekken die justitie in Nederland opnam.

Vooralsnog ziet rechtsprekend Nederland, van rechtbank tot Hoge Raad, Baybasin als de Turks-Koerdische bendeleider die is veroordeeld tot levenslang voor huurmoorden, gijzelingen en drugshandel. Sinds 2012 loopt er echter een herzieningsverzoek in deze zaak bij de Hoge Raad. Een oordeel daarover wordt nog voor de zomer verwacht, aldus de persvoorlichter.

Onder één hoedje
Op basis van de nieuwe gegevens concludeert Derksen opnieuw dat de Turkse en de Nederlandse politie onder één hoedje hebben gespeeld. Derksen zegt door het nieuwe materiaal nog overtuigder te zijn dat justitietolken tekst aan verklaringen hebben toegevoegd, en dat audiomateriaal is bewerkt. Er zouden zelfs oude tapgesprekken zijn ingelast, inclusief systeemruis op de plek van de las.

"Door die nieuwe kopieën werd veel hoorbaar wat tevoren duister was, en uit het duister kwamen vooral nieuwe bewijzen van gemanipuleer en bedrog", aldus Derksen.

Een van de belangrijkste delicten waarvoor Baybasin in Nederland is veroordeeld, is zijn betrokkenheid bij de moord op een zekere Öge, een links-leninistische activist die na tien jaar gevangenis een theetuin in Istanbul beheerde. Op 9 november 1997 werd Öge in Istanbul vermoord.

Theetuin
Het woord theetuin is cruciaal in de bewezenverklaring. In het belastende tapgesprek met code A-1-1 werd aanvankelijk gerept over het woord 'tuin' als aanduiding voor de plaats delict. Volgens Derksen levert de nieuwe kopie van het gesprek een heel andere vertaling op. Het Koerdische woord dat werd gebruikt betekent 'vluchteling'. Ging het nu over een tuin ('baxçe') of over een buidel dan wel een vluchteling ('boxçe')?

Derksen zegt dat ook bewijsmateriaal is toegevoegd. In een gesprek dat als bewijs is gebruikt wordt gesproken over 'éénmaal schieten'. Volgens Derksen is dat een 'creatieve toevoeging van de tolken' want op de audio-opname is daarvan niets te horen.

Ingeluisd
Derksen stelt dat zelfs opnames zijn gebruikt die niets te maken hebben met de moord op Öge. Het zouden taps zijn die justitie opnam van gesprekken voor de moord. Derksen trekt die conclusie op grond van een analyse van de signalen op de kopie van de tapgesprekken.

Voor de drugshandel ziet Derksen ook weinig bewijs dat overeind blijft. Hij wijst op taps met namen die niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Het is vooral de rol die de tolken hebben gespeeld die Derksen doet concluderen dat Nederland en Turkije niet hebben samengewerkt maar eerder hebben samengespannen. Een van de taptolken zou zeer invloedrijk zijn en zo bij de Turkse machthebbers binnen kunnen lopen. Voor Derksen staat vast dat Baybasin er is ingeluisd.

Het Openbaar Ministerie wil zo lang de zaak bij de Hoge Raad ligt geen commentaar geven op het onderzoek van Derksen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden