Bewijs hoge bloeddruk door koffie niet overtuigend

FOTO THINKSTOCK Beeld
FOTO THINKSTOCK

Koffieliefhebbers kunnen opgelucht adem halen. Amerikaanse onderzoekers zijn er namelijk achter gekomen dat het drinken van veel koffie helemaal niet het risico op een hoge bloeddruk verhoogt. De wetenschappers noemen eerdere onderzoeken, die het tegenovergestelde beweren, niet overtuigend. Al voegen ze eraan toe dat hun eigen conclusies ook nog niet definitief zijn.

Hart- en vaatziekten, beroertes en een kortere levensverwachting kunnen de gevolgen zijn van een hoge bloeddruk. Er zijn wetenschappers die beweren dat koffie deze aandoeningen en ziektes kan beïnvloeden.

Onderzoek
Een nieuw rapport ontleent haar informatie aan zes eerdere studies waar meer dan 170.000 mensen aan deelnamen. De deelnemers werden gedurende 33 jaar gevolgd en de onderzoekers observeerden daarbij nauwkeurig de hoeveelheid koffie die iedereen tot zich nam. Van minder dan één kopje per dag, tot meer dan vijf.

Resultaten wijzen uit dat een op de vijf deelnemers uiteindelijk een hoge bloeddruk ontwikkelt, zo bericht The American Journal of Clinical Nutrition. Onder de mensen met een hoge bloeddruk bevonden zich echter deelnemers die meer dan vijf koppen koffie per dag dronken en deelnemers die minder dan een kop koffie per dag dronken.

Meer gegevens nodig
Volgens een van de onderzoekers, professor Liwei Chen, stelt het rapport niet 'dat er helemaal geen risico is voor mensen die veel koffie drinken'. De onderzoeker, verbonden aan de Universiteit van Louisiana, meent dat meer gegevens nodig zijn om een definitieve conclusie te kunnen trekken.

Vragen
Een van de uitkomsten die de wetenschappers niet kunnen verklaren is dat mensen die tussen de één en twee koppen koffie per dag drinken een iets grotere kans hebben op een hoge bloeddruk dan mensen die minder drinken. Professor Lawrence Krakoff, verbonden aan het Mount Sinai Medical Center in New York, bestudeert al jaren de eventuele link tussen koffie en een hoge bloeddruk. 'Er blijven vragen over de effecten van koffie komen, zowel onder patiënten als collega's. Maar het is tot nu toe nog niet gelukt deze vragen volledig te beantwoorden.'

Krakoff denkt zelf dat veel koffie nuttigen niet kan leiden tot een risico op een hoge bloeddruk. 'Wanneer mensen twaalf koppen koffie per dag drinken en daar 's nachts niet van kunnen slapen is dat een andere kwestie.'

Schadelijke effecten
Professor Gary Curhan, die ook meewerkte aan het onderzoek, is het met de beweringen van Krakoff eens. 'Veel koffie drinken kan allerlei schadelijke effecten hebben. Maar op basis van de gegevens die we nu hebben zie ik niet waarom het zou leiden tot een hoge bloeddruk.'

Volgens Curhan wordt het onderzoek bemoeilijkt door het feit dat koffie op ieder lichaam een andere invloed heeft. 'Mensen met verschillende genetische achtergronden kunnen heel anders reageren op koffie. Sommige mensen kunnen zonder problemen te krijgen veel koffie drinken terwijl het voor anderen gevaarlijk kan zijn'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden