Bewijs geleverd: cannabis verlicht ziektelast bij MS

AMSTERDAM - Wat MS-patiënten al jaren beweren, is nu officieel vastgesteld: cannabis verlicht hun ziektelast.

In het verleden hebben MS-patiënten herhaaldelijk aangegeven dat ze dankzij de drug minder gebukt gaan onder pijn, spierkramp en spasmes. Maar wetenschappelijk bewijs ontbrak tot nu toe. Britse artsen hebben het eens goed uitgezocht; in het medisch vakblad The Lancet presenteren ze morgen de resultaten van het eerste grote wietonderzoek bij mensen met MS.

De artsen lieten 630 proefpersonen met MS vijftien weken lang een middel slikken; sommigen kregen een cannabis-extract, anderen THC (een werkzame stof uit cannabis), weer anderen een placebo. Van de patiënten in beide wietgroepen rapporteerde na afloop 60 procent een daling van de spasticiteit, tegen 46 procent in de placebogroep. En 54 procent van de wietgebruikers meldde een afname van de pijn, tegen 37 procent bij de placebo-slikkers. Cannabis, in pure én chemische vorm, verminderde dus de ziektebeleving. Daarnaast bleken (gehandicapte) patiënten dankzij wiet weer iets sneller te kunnen lopen.

Op een objectieve schaal voor spasticiteit was tussen de groepen geen verschil te zien. Maar, zo schrijven de artsen, spasticiteit is een complex symptoom dat zich moeilijk laat meten; die schaal zegt dus niet zoveel. Wiet, concluderen ze, kan nuttig zijn bij de behandeling van MS.

Canadese onderzoekers onderschrijven die visie in een commentaar in The Lancet. Volgens hen is de bewezen werking van de bestaande therapieën tegen MS nauwelijks beter dan die van wiet. Als deze therapieën ineffectief blijken, en dat is al snel het geval, vinden de commentatoren het gebruik van cannabis een goede keuze.

,,Dit onderzoek is een ondersteuning van ons beleid'', reageert W. Scholten, hoofd van het Bureau voor Medicinale Cannabis, dat in opdracht van de overheid cannabis levert aan apothekers. Dankzij dit systeem kunnen Nederlandse patiënten met MS, terminale kanker en aids sinds enkele maanden 'mediwiet' krijgen op recept. In het buitenland is dat vaak nog onmogelijk; daar kan het onderzoek een omslag teweegbrengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden