Bewezen: van Sesamstraat word je slimmer

Cast uit de theaterversie van Sesamstraat.Beeld anp

Koekiemonster, Bert en Ernie, en Oscar het vuilnisbakkenmonster, wie is er niet wijzer van geworden? Sesamstraat lijkt misschien een onschuldig kinderprogramma, maar heeft meer om het lijf dat hersenloos vermaak.

De makers van het programma overleggen al jaren met deskundigen hoe ze hun afleveringen zo educatief mogelijk kunnen maken. En die strategie werpt zijn vruchten af, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Vanaf de start was het programma een enorme hit onder kleuters. In Amerika konden de kijkcijfers van het programma zich meten met die van de Superbowl. Maar in het begin kon niet iedereen Sesamstraat ontvangen. Kabeltelevisie was er bijna niet en slechts twee derde van de kinderen konden het programma via de antenne bekijken.

Natuurlijk experiment
Voor de onderzoekers was dat een buitenkansje, een soort natuurlijk experiment. Ze vergeleken de schoolresultaten van kinderen in de regio's met en zonder Sesamstraat. Hoewel het niet mogelijk was individuele resultaten te onderzoeken, ontdekten ze wel een significant verschil tussen de regio's. Het verschil was zo groot dat ze statistisch kunnen onderbouwen dat kinderen die Sesamstraat keken zich beter en sneller ontwikkelden dan kinderen die het programma niet keken.

Vergelijkbaar met de effecten van een voorschool: de educatieve versie van het kinderdagverblijf die in Amerika populair is voordat jonge kinderen naar de kleuterschool gaan.

'Sesamstraat effect'
Volgens het onderzoek van wetenschappers Melissa Kearney van de universiteit van Maryland en Phillip Levine van Wellesley College is het 'Sesamstraat-effect' het duidelijkste bij jongens, Afro-Amerikaanse kinderen en kinderen uit achterstandswijken.

Die groepen hebben gemiddeld meer kans op een ontwikkelingsachterstand, maar bij de kinderen die naar het programma keken, nam de kans daarop met 14 procent af. De onderzoekers ontdekten ook dat het effect weer verdwenen was tegen de tijd dat de kinderen hun middelbareschooldiploma behaalden.

De ontwikkeling van Sesamstraat

Vanaf het begin wilden de makers Sesamstraat een educatief tintje meegeven. Het programma was bedoeld om kinderen voor te bereiden op school. In het begin werd de nadruk vooral gelegd op cijfers, letters en samenwerking.

Door de jaren heen werd de aandacht verlegd naar kinderen leren wat ze nodig hebben om succesvol te zijn op school en in het leven. Omdat kinderen tegenwoordig toegang hebben tot een overvloed aan kanalen en media, willen de makers van Sesamstraat kinderen bijvoorbeeld leren hoe je je moet concentreren en luisteren.

In een van de recentere filmpjes wordt Koekiemonster daarvoor als rolmodel gebruikt. Hij leert hoe hij zich moet concentreren op de 'Karate Kid manier'. Uiteraard lukt hem dat niet direct, maar juist dat is leerzaam voor de kijkertjes. Als het hem uiteindelijk wel lukt, krijgt hij de beloning. Een zwarte band, met koekjes. Die hij -gelukkig als vanouds- direct oppeuzelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden