Bewegen móet, maar gymleraar is te duur

Scholen ontslaan sportdocenten

Op initiatief van Prins Willem-Alexander hebben vrijdag 1,3 miljoen schoolkinderen een sportdag 'omdat sport erg belangrijk is voor hun lichamelijke en sociale ontwikkeling'. Prachtig die Koningssportdag vinden ze bij de KVLO, beroepsvereniging van sportdocenten, maar intussen worden overal in het land heel veel gymleraren ontslagen.

De Koningssportdag past bij het idee van het kabinet gymlessen op basisscholen uit te breiden van twee naar drie uur per week: goed voor motoriek en concentratie, én een probaat middel in de strijd tegen overgewicht. Haaks daarop staan echter bezuinigingen van gemeentes die de scholen hard treffen. "We vinden gymonderwijs heel belangrijk, maar onderwijsassistenten en conciërges hebben we al nauwelijks meer. Waar moeten we anders op bezuinigen?", zegt Eric Borst van schoolbestuur Stip in Hilversum.

De gemeente Rijswijk schrapt vanaf augustus de subsidie voor extra gymlessen. Schoolbestuurder Bert Klompmaker van Librijn, met twaalf scholen in Delft en Rijswijk, zegt het aantal uren van de gymdocent op vijf scholen te moeten halveren. "Heel krom, want iedere gemeente roept om het hardst hoe belangrijk het is dat kinderen bewegen." Die klacht klinkt overal in het land, zo blijkt uit een rondgang van Trouw.

In het basisonderwijs staat geen verplicht aantal uren voor gym. Vrijwel elke school geeft haar leerlingen twee keer per week 45 minuten les in bewegen. Slechts 49 procent van de scholen had in 2010 een vakleerkracht gym, zo blijkt uit onderzoek. Op Limburgse en Friese scholen lag dat percentage respectievelijk op slechts 12 en 7 procent.

Uit onderzoek blijkt ook dat veel kinderen vaak een keer in de week les van de gymleraar krijgen. Het andere uur geeft de groepsleerkracht les. Op 30 procent van de scholen worden de gymlessen soms of regelmatig ingeruild voor vrij spelen of balspelletjes op het schoolplein.

ONDERWIJS & OPVOEDING 8|9

Geen geld meer voor echte gym

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden