Bewegen in de stad moet logisch worden

INTERVIEW | Richt de stad zo in dat iedereen wordt uitgedaagd te bewegen, zegt de Amsterdamse wethouder Van der Burg. Dat is echt niet zo moeilijk.

Veel Amsterdammers bewegen te weinig en dat begint al jong, want stadskinderen spelen weinig buiten. Daarom maakt wethouder Eric van der Burg (VVD) vandaag zijn 'beweeglogica' bekend, richtlijnen om de stad zo in te richten dat de bewoners bijna vanzelf meer gaan bewegen. "Bewegen leidt tot lagere zorgkosten en minder ziekteverzuim", zegt hij, "maar ook tot betere schoolprestaties."

En dat moet bij kinderen beginnen?

"Zeker. Als je als kind veel beweegt, veel buiten speelt, blijft dat lang in je systeem zitten. En omgekeerd, als kinderen op de bank hangen, is het moeilijk hen later nog in beweging te krijgen. Daar komt bij: kinderen zijn volop in ontwikkeling, dus is het effect van beweging heel groot."

Slecht nieuws dus dat er zo weinig ruimte is om te spelen, zoals Trouw vrijdag schreef. De stad is vol.

"Wát we hebben, moeten we daarom goed inrichten. Denk aan schoolpleinen: die moeten ook na schooltijd toegankelijk zijn. Of groen: dat moet een veilige uitstraling hebben én uitdagen om te klauteren en te klimmen.

"Op sommige plekken waar nu wordt gebouwd, liggen houten pallets en omgevallen bomen, daar kan je als kind avonturen beleven. Maar elders kan dat minder, dus moet je goed kijken wat er wél is. Een groot grasveld is leuk om te voetballen, maar misschien kan je het zo inrichten dat er nog veel meer te beleven is.

"We hebben te veel pleintjes met één bankje en één wipkip. Dat is misschien even leuk voor kinderen van drie. En zelfs dat vinden ouders onveilig, omdat kinderen hun voetje tussen de veren van zo'n wipkip kunnen krijgen. Het kan véél attractiever."

Ook dat is een hindernis: ouders willen toezicht op hun kind. Kinderen moeten dus dichtbij huis kunnen spelen, liefst op de stoep.

"Ja, en ook die is vol. Vroeger waren geparkeerde auto's een probleem, nu zijn daar geparkeerde fietsen bijgekomen. We moeten investeren in ondergrondse fietsplekken zodat er op de stoep weer ruimte komt voor spelende kinderen. En ook voor mensen met een rollator, trouwens.

"Je kunt ouders ook op andere manieren helpen. Neem de Bijlmer. Daar is veel groen waar kinderen kunnen spelen. Maar als ouders vanuit de flats eromheen naar beneden kijken, zien ze niet hun kinderen, maar de kruinen van bomen. Daar kun je iets aan doen."

Vooral laagopgeleide allochtone ouders houden hun kind het liefst binnen. Hoe bereikt u hen?

"Via de scholen. Hoogopgeleide ouders vinden hun weg wel met hun kinderen in de stad, laagopgeleiden minder. Maar geen enkele Amsterdammer hoeft langer dan tien minuten te fietsen of te lopen om bij een park te komen, hoor.

"Kijk naar New York. Het stadsbestuur wil zorgen dat meer inwoners in korte tijd een park kunnen bereiken. Niet door meer parken aan te leggen - dat kan niet, de grond is peperduur - maar door te zorgen voor betere routes ernaartoe."

En dat kan in Amsterdam ook?

"Natuurlijk. Snoei bijvoorbeeld bosschages die wandel- en fietspaden onveilig maken, verlicht donkere tunneltjes. Straks gaan we bouwen op het nieuwe deel van IJburg, een eiland. Zorg dan dat je daar overal het water kunt zien. Want als mensen water zien, willen ze ernaartoe, en dan bewegen ze. Zo logisch is het - vandaar dat woord 'beweeglogica'."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden