Beweegtuin voor 65-plussers

Ouderen moeten meer bewegen. En het liefst in de buitenlucht, want dat is gezond. Zorgcentrum Beringhem heeft daarom heuptwisters en zitfietsen in de tuin gezet.

Albertine Bloemendal

Volgens de Gelderse Sport Federatie (GSF) beweegt twee derde van de Nederlanders tussen de 55 en 85 jaar te weinig. Zorginstelling Opella probeert samen met de GSF senioren aan te moedigen tot een actievere levensstijl door ’beweeguurtjes’ in de tuin aan te bieden.

„Geweldig”, noemt Wil Wildekamp (85) de nieuwe beweegtuin voor senioren. „Je krijgt frisse lucht en bent gezellig met mekaar. En de een doet dit en de ander dat. Het is gewoon hartstikke goed.”

Gisterochtend konden senioren voor het eerst onder begeleiding kennismaken met de nieuwe fitnesstoestellen. „We hebben wat afgelachen met z’n allen”, aldus Wil Wildekamp. „De ene schopt achteruit, en daar staat dan toevallig net weer een ander en die krijgt dan weer een schop. Het is echt heel leuk.”

„Het idee is dat mensen nu in de frisse buitenlucht kunnen fitnessen. Dat is beter voor ze dan in een sportcentrum waar de airco staat te loeien”, vertelt Ellen Maas van de GSF. De beweegtuin is speciaal ontworpen voor 65-plussers en bevat diverse aparaten die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de conditie, lenigheid en stabiliteit van de senioren, zoals een heuptwister, een zitfiets, een crosstrainer en een loopbrug.

„De beweegtuin is speciaal voor senioren”,stelt Maas, „maar ik kan me voorstellen dat opa en oma het leuk vinden om er ook samen met hun kleinkinderen naartoe te gaan om oefeningen te doen. De tuin is in principe het hele jaar openbaar toegankelijk.”

Tijdens het lesuurtje doen de senioren diverse korte oefeningen. Maas: „Het is niet zo dat een oudere een half uur aan de loopbrug hangt. Het moet natuurlijk wel leuk en afwisselend zijn.”

Volgens Maas heeft de beweegtuin een belangrijke sociale functie. „Mensen die in hetzelfde centrum wonen, hebben elkaar soms nog nooit gezien. Het is de bedoeling dat de beweegtuin een soort ontmoetingsplek voor deze mensen wordt waar ze gezellig tijd met elkaar door kunnen brengen.”

Voor ouderen is sporten op deze manier erg laagdrempelig, stelt begeleider Marco Buist van GSF. Het is vaak een grote stap voor senioren om naar een fitnesscentrum te gaan. Om dat op te lossen, brengt de GSF de sportfaciliteiten nu naar de senioren toe .

Mevrouw Wildekamp: „Het is erg fijn wanneer je een rondje hebt gelopen en terugkomt bij de tuin. Dan zeggen we tegen elkaar: We gaan nog even naar de toestellen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden